Katarína Jankeje Rôzne

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v regióne, ktoré cez jar stoja za návštevu!

Oteplenie a príchod jari láka von aj Topoľčancov. Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest, kde stojí za to stráviť počas jari voľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v regióne, ktoré cez jar stoja za návštevu!
Zdroj: TASR

S koncom zimy viacerých určite zasiahla jarná únava, ktorú pociťujú aj Topoľčanci. Proti depresiám, ktoré nie sú ojedinelé, sa však dá učinne bojovať. Pomôže vám jarná očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Veľký Tríbeč

Z pohľadu turistiky patrí pohorie Tríbeč k najvyhľadáva­nejším miestam v našom regióne. V jarných mesiacoch však vie osloviť nielen zarytých nadšencov turizmu. Na najvyšší vrch Veľký Tríbeč sa dá dostať z viacerých obcí, skúsiť môžete aj pomerne nový náučný chodník z obce Solčany. Chodník, ktorý vedie po existujúcej turistickej trase v rámci modrej turistickej značky je dlhý 7,52 kilometra a má šesť zastávok s informačnými panelmi. Tie sú zamerané na prírodné bohatstvo, faunu a flóru Tribečského pohoria. Panely sú umiestnené v katastri obce v lokalite Kopanice, Vinohrad, Háj, Dekanova chata, pri rázcestí na Medvedí vrch, Malý Tribeč a Veľký Tribeč. Ako nám povedal pán Vojtech: „Pohorie Tríbeč je podľa mňa to naj, čo v regióne máme. Turistických chodníkov je viacero, čiže vždy sa dajú objaviť nové lokality. Je to určite lepšia alternatíva, ako tráviť krásnu slnečnú nedeľu v nejakom obchodnom centre.“

Arborétum Mlyňany

Arborétum Mlyňany je chránený areál v obci Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou. V súčasnosti je arborétum vedeckým pracoviskom Slovenskej akadémie vied. V jeho priestoroch sa ukrývajú tisícky drevín a kvetín z ďalekej Ameriky, Afriky či Ázie. Okrem toho, v Ambrózyho parku objavíte aj dominantu arboréta – kaštieľ Štefana Ambrózy-Migazziho. „Milujem tie dlhé prechádzky počas jarných dní, všetko tam kvitne, vonia, je to úplná nádhera. Človek si tam dobre zresetuje hlavu a zabudne aspoň na chvíľu na svoje problémy, pritom vstupné nie je vôbec vysoké,“ prezradila nám Sandra (22). Verejnosti je arborétum prístupné od apríla až do septembra v časoch od 8.00 hod. ráno až do 18.00 hod. večer.

Chynoriansky luh

Pár kilometrov od Topoľčian máte možnosť navštíviť známy Chynoriansky luh. Ide o pozoruhodnú prírodnú lokalitu, ktorá je najsevernejšie položeným pozostatkom pôvodného lužného lesa v Strednej Európe. Počas celého roka rezervácia ponúka krásy prírody, či už v rámci fauny alebo flóry. V jarných mesiacoch sa návštevníkom naskytne nevšedný pohľad na biely koberec z rozkvitnutých kvetov cesnaku medvedieho. „Na jar je to v háji nádherné. Ako keby sa prechádzate cez rozprávkové lesy pokryté bielymi kvetmi. Popri tom si môžete nazbierať cesnak, ktorý je plný vitamínov a chutí výborne,“ prezradila pani Viera. Tipy ako na cesnak, ale aj miesta, kde zaručene rastie nájdete v našom článku: Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Topoľčian si lahôdku z prírody môžete nazbierať

Sekvoja v Horňanoch

Unikátny strom, ktorý ma takmer 90 rokov objavíte len na skok od Topoľčian. Mohutná sekvoja bola vysadená ešte v roku 1928. Obvod kmeňa nad zemou je viac ako štyri metre, pričom dosahuje úctyhodnú výšku až takmer 25 metrov. Pred 20 rokmi bola vyhlásená za chránený prírodný útvar, v zóne dokonca platí tretí stupeň ochrany, teda ak plánujete v blízkosti stromu táboriť či stanovať, dobre si to rozmyslite. Do lokality v Horňanoch sa dostanete najjednoduchšie cez obec Krnča popri kameňolome. V súčasnosti je v obci k dispozícií aj vodná nádrž, po ceste za historickým pokladom si tak môžete výborne oddýchnuť v tieni spomínaného kameňolomu. „Strom zbadáte už z diaľky, to nemôžete nenájsť. Treba si dať pozor, keďže v blízkosti sekvoje je vysoký stupeň ochrany, no inak je to naozaj úchvatný strom, ako aj celá lokalita, oplatí sa to vidieť,“ povedal nám Maroš (31).

Podhradie a Topoľčiansky hrad

Do tipov sme museli jednoznačne zaradiť asi najobľúbenejšiu lokalitu Žochárov – Topoľčiansky hrad. Navštevovaný je rodinami, turistami, no na výlet môžete využiť i bicykel. Dedinka však okrem krásneho výhľadu zo zrúcaniny ponúka oveľa viac. Vyhľadávaná je prírodná rezervácia Holé Brehy, no určite sa oplatí vidieť aj okolité jaskyne, najmä Opálenú Skalu. Jarná prechádzka vás môže zaviesť aj k veľkému zverincu, kde majiteľ chová rozmanitú zver. Lokalitu obľubujú veľké množstvo ľudí práve pre svoju blízkosť k rekreačnej oblasti Duchonka. „Na hrad chodievame pravidelne. Keď má človek chuť oddýchnuť si, vidieť peknú prírodu a zároveň nechce ísť moc ďaleko, náš hrad je najlepšie riešenie,“ prezradila nám dôchodkyňa.

Čítajte tiež:

Jarný detox podľa celebrít

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM