Aktualizované Tímea Kamenická Správy

Pocta pre nitrianskeho kardinála: Korec bude veteránom protikomunistického odboja in memoriam

Dňom 27. októbra bolo kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi udelené postavenie účastníka protikomunistického odboja in memoriam a tiež veterána protikomunistického odboja in memoriam.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre nitrianskeho kardinála: Korec bude veteránom protikomunistického odboja in memoriam
Zdroj: TASR

Ústav pamäti národa (ÚPN) využil možnosť, ktorá mu vyplýva priamo zo zákona o protikomunis­tickom odboji. Z vlastného rozhodnutia tak začal konanie, ktorého vyústením je priznanie postavenia účastníka protikomunistického odboja in memoriam. Zároveň začal ÚPN z vlastného podnetu ďalšie konanie a priznal kardinálovi aj postavenie veterána protikomunistického odboja in memoriam.

Piaty ocenený z vlastného konania

„Začať konanie z vlastného podnetu a rozhodnutia môže ÚPN iba v prípade už nežijúcich osôb“, uvádza na stránke tlačová kancelária konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). Kardinál Korec sa tak stal po Vladimírovi Juklovi, Vendelínovi Duchovi, Jánovi Košútovi a Silvestrovi Krčmérymu piatou osobou, ktorú ústav ocenil z vlastného konania, a nie na základe žiadosti.

Úcta a uznanie

V roku 2013 udelil predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák kardinálovi Korcovi pri príležitosti 25. výročia Sviečkovej manifestácie mimoriadnu cenu ÚPN za zásluhy o zachovanie pamäti národa. „Týmto spôsobom ÚPN ocenil hodnotové postoje Jána Chryzostoma kardinála Korca v období neslobody a vyjadril hlbokú úctu a úprimné uznanie človeku, ktorý vzdoroval násiliu a vyznamenal sa v zápase o slobodu, demokraciu a právo v našej vlasti“, uvádza na stránke TK KBS.

Môže vás zaujímať:

Posledná rozlúčka s kardinálom Korcom: Nitrianske biskupstvo zverejnilo dátum a čas pohrebu

Smutná správa: Zomrel nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom Korec (†91)

Vyjadrenia štátnikov a inštitúcií: V kardinálovi Korecovi (†91) zomrel veľký človek

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM