Rastislav Búgel Kultúra

Podujatie Zem je len jedna: Tribečské múzeum oslávi Deň Zeme

Budovať kladný vzťah k prostrediu, v ktorom žijeme, je cieľom podujatia Zem je len jedna, ktoré pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie Zem je len jedna: Tribečské múzeum oslávi Deň Zeme
Zdroj: TASR

Sprístupnené je od 19. do 28. apríla a určené je najmä pre deti materských a žiakov základných škôl. „Návštevníci sa dozvedia zaujímavosti o rôznych druhoch odpadov, separácii a recyklácii, vplyvu na životné prostredie, faunu a flóru a alternatívnych zdrojoch energie,“ informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Podujatie je súčasťou celosvetových osláv Dňa Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla.

Tvorivá časť podujatia zahŕňa skupinovú výrobu vláčika z papierových škatuliek a vrchnáčikov z PET fliaš. Na záver aktivity deti označia vagónik príslušnou farbou (modrý, zelený, žltý a červený) a názvom odpadu, ktorý patrí k jednotlivým farbám.

Zaujímavou aktivitou je návrh reklamného plagátu so sloganom o možnom využití rôznych druhov odpadov.

Deti sa budú môcť zahrať aj na módnych návrhárov. Žiaci sa rozdelia do skupín a zhotovia oblečenie z odpadových materiálov. Zvolia si jedného modela, ktorý bude šaty predvádzať. Na tomto modelovi sa budú šaty priamo šiť, pretože je ťažké takéto modely obliekať. Keď budú mať všetky skupiny šaty ušité, začne módna prehliadka. Deti si budú môcť tiež zhotoviť z odpadového materiálu, starých novín, časopisov, téglikov z jogurtov, vrchnáčikov, rôzne zvieratká, strašidielka, predmety a veci podľa vlastnej fantázie.

Aktivity zahŕňajú aj výrobu magnetiek s motívom Dňa Zeme alebo výrobu Stromu života zo starých novín a časopisov. Pripravené sú pracovné listy, prostredníctvom ktorých si žiaci zábavnou formou upevnia získané poznatky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM