Lucia Lauková Samospráva

Poslancom sa nepáčia milióny v rezerve Nitrianskeho kraja: Chcú aby sa viac investovalo

Po pripočítaní prebytku hospodárenia Nitrianskeho samosprávneho kraja za rok 2015 sa suma v rezervnom fonde poriadne navýši. Poslanci navrhujú investovať.

Ilustračný obrázok k článku Poslancom sa nepáčia milióny v rezerve Nitrianskeho kraja: Chcú aby sa viac investovalo
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ukončil svoje hospodárenie v roku 2015 s prebytkom 10 432 688,74 eur. Ako sa uvádza vo zverejnenom záverečnom účte NSK, po usporiadaní všetkých finančných vzťahov a pripočítaní zostatku finančných operácií v hodnote viac ako 1,5 milióna eur, odvedie vyšší územný celok do svojho rezervného fondu sumu 11 740 190,47 eur. Podľa predsedu NSK Milana Belicu sa tak čiastka, ktorá sa vo fonde postupne nahromadila, blíži k sume 20 miliónov eur.

Viacerí poslanci v tejto súvislosti upozornili, že finančná rezerva je príliš vysoká a kraj by mal po konzervatívnej ekonomickej politike začať viac myslieť na investovanie. „Ťažko sa nám bude obhajovať objem rezervného fondu, keď vieme, že je potrené zrealizovať zásadné investície do školstva, sociálnych služieb a ďalších oblastí,“ skonštatoval poslanec Marián Radošovský z KDH.

Čerpanie kapitálových investícií

Podľa slov nezávislého poslanca Petra Oremusa musí kraj výrazne zlepšiť aj čerpanie plánovaných kapitálových investícií. „V rámci výdavkov tu bola naplánovaná suma 31 miliónov eur, neskôr bola znížená na 26 miliónov a napokon bolo skutočné čerpanie iba 18 miliónov eur. Treba si predstaviť, na čo všetko užitočné mohli byť tie neminuté peniaze využité. Mali by sme sa správať tak, aby občania videli, že vieme využívať financie, že vieme mať pripravenú projektovú dokumentáciu, prípadne vysúťažené investičné akcie,“ povedal Oremus. „Patríme ku krajom s najnižšou zadlženosťou, ale ktovie, akoby dopadlo porovnanie dynamiky investícií, tam by to možno nebolo až také dobré. A pritom vieme, že máme v katastrofálnom stave školy, cesty…,“ doplnil poslanec za KDH Ján Vančo.

Finančné krytie

Predseda NSK potvrdil, že suma v rezervnom fonde nie je malá. Pripomenul však, že kraj si musel vytvoriť finančné krytie na riziká, ktoré vyplývali z niektorých neuzavretých súdnych sporov, predovšetkým v súvislosti s nájomnými zmluvami v nemocniciach. „Tie pominuli. Tým pádom sa otvára priestor, aby sme išli do expanzie pokiaľ ide o investície. Najskôr by sme si však mali určiť niektoré absolútne priority a priradiť im isté objemy peňazí, ktoré by tam mali ísť. Podľa môjho názoru ich treba nasmerovať do ciest. Ide sem ďalší veľký investor, to znamená, že musí byť zvýšená mobilita ľudí, povedzme aj z nejakých vzdialenejších dedín do centra, kde investície sú a budú realizované. Aby sa nám zvýšila zamestnanosť. Dôležité je aj školstvo, ale nebránim sa ani investíciám do kultúry, sociálnych vecí a ďalších oblastí,“ uviedol Belica.

Vyšší výkon ekonomiky

Ako zároveň pripomenul, prebytok prevyšujúci sumu 11 miliónov eur nie je iba výsledkom šetrného hospodárenia kraja, ale súvisí aj s celkovým vyšším výkonom ekonomiky. „Rozpočet za minulý rok bol zväčšený aj z toho dôvodu, že sa nám ušlo viac prídelu z daní, čiže to je jedna položka. Samozrejme, sú za tým aj výberové konania, z ktorých sme niektoré opakovali, a tak sa ušetrili relatívne vysoké čiastky peňazí a pri tom sme neinvestovali menej, ako ostatné kraje. Čiže tá čiastka sa nahromadí rôznym spôsobom. Jednak našou zásluhou, ale aj inými faktormi, povedzme lepším vývojom ekonomiky a vyšším prídelom z daní fyzických osôb. Ale pravdou je, že so sumou v rezervnom fonde treba skutočne už niečo robiť. Myslím, že je kde investovať, len tie peniaze netreba premrhať, ale ich rozumne použiť,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM