Katarína Jankeje Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Spoznali by ste Celsan či dokonca Hornouc?

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Topoľčian dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Spoznali by ste Celsan či dokonca Hornouc?
Zdroj: TASR

Celsan

Obec neďaleko Topoľčian sa môže pochváliť hlbokou históriou. V roku 1113 Solčany nájdeme pod zaujímavým názvom Celsan. V priebehu storočí sa postupne tento výraz upravoval, v roku 1245 je už obec známa ako Scelchan, v roku 1337 dokonca ako Scelechen. Pomenovanie sa rokmi pozmenilo až na Selčany (1927) a od roku 1947 na dnešné Solčany.

Podľa potoka Radusna

Známa obec Radošina vznikla na križovatke veľmi dôležitých medzinárodných ciest. Jednoznačný pôvod názvu obce nie je známy, s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza od blízkeho potoka, ktorý sa prvýkrát spomína v listine nitrianskeho archidiakona Vincenta z roku 1249. Tu je označený ako Radusna. V 14. storočí sa dedina menovala Radosnafew a od 18. storočia Radossina.

Tesárske Thezer

Názov obce Tesáre súvisí s tesárskym remeslom. Je pravdepodobné, že v 11.storočí tu boli usadení tesári-služobníci Nitrianskeho hradu. Tesári v stredoveku ručne opracovávali kmene na hrady a dosky a zhotovovali aj kolesá i celé vozy a ich súčasti. Ako sa vyvíjal názov obce? V roku 1390 je zaznačená ako Thezer, do roku 1907 bol názov obce Teszér. V dobe stupňujúcej sa maďarizácie až do zániku Uhorska obec pozmenila svoje pomenovanie na Nyitrateszér. V rokoch 1920–1948 znel úradný názov Tesáry a až v roku 1948 meno obce s definitívnou platnosťou bolo také ako dnes – Tesáre.

Ludan

Ludanice patria k tým obciam, ktorých názov sa za stáročia výrazne nezmenil. Pôvodne sa totiž dedina menovala Ludan. Historici sa domnievajú, že Ludan odkazuje na značnú osídlenosť a ľudnatosť v tejto lokalite, slovu Ludan teda pripisujú pravoslovanský pôvod. Od 15. storočia s príchodom rodiny Ludanických sa Ludan poupravil na Ludanicze. Maďarizačné tendencie sa prejavili aj tu, obec sa až do konca Rakúsko – Uhorska nazývala NyitraLudány. Od vzniku novej republiky sa názov obce ustálil na Ludanice.

Hornouc, Waralya a Podhragy

Túto obec by ste podľa starých historických názvov rozhodne nespoznali. V roku 1245 v rámci prvej písomnej zbierky sa spomína pod pôvodným názvom Hornouc, alebo inak ako Hrnovce. V roku 1390 je obec známa ako Waralya, od roku 1598 ako Podhragy. No a od 1913 bola dokonca premenovaná na Kövarhely. Súčasný názov Podhradie, pod ktorým poznáme známu dedinku pod Topoľčiansky hradom sa začal používať až od vzniku Československa.

Môže vás zaujímať:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Topoľčanoch, do ktorých by ste mali zavítať

OBRAZOM: Zaspomínajte si, z tejto ruiny je teraz nádherný kaštieľ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM