Dávid Hrdý Správy

Požiar v Ludaniciach: Zhorel stoh slamy za 5000 eur

V stredu likvidovali topoľčianski hasiči požiar v obci Ludanice. Horel stoh pšeničnej slamy. Informovalo o tom operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Požiar v Ludaniciach: Zhorel stoh slamy za 5000 eur
Zdroj: TASR

Suché a horúce leto si vybralo svoju daň v Ludaniciach. V stredu v poobedňajších hodinách tam horel stoh slamy. Tie sú počas žatvy voľne uložené na poliach a sú rizikovým najmä kvôli vysokej horľavosti v prípade ich vznietenia.

Po príchode na miesto požiaru bolo zistené, že horí slama nastohovaná len pred niekoľkými dňami. V dobe príchodu hasičov požiar zachvátil polovicu stohu. Hrozilo nebezpečenstvo ďalšieho šírenia požiaru vplyvom silného vetra, ktorý rozfúkaval horiace čiastočky do okolia. To spôsobilo vznietenie okolitého strniska.

Na mieste bol prítomný aj majiteľ stohu. Požiar bol už veľmi rozšírený, hasiči sa preto rozhodli pre kontrolované horenie. Uhasili teda okolité horiace strnisko, ďalšiemu šíreniu požiaru zabránili zmáčaním okolia stohu. Použitý bol aj traktor s diskami, ktorý podiskoval okolie požiaru.

Hasiči následne odovzdali požiarisko agronómovi PD Ludanice a poučili ho o protipožiarnych opatreniach. Stoh horel až do neskorých nočných hodín. Žiaru z ohňa bolo vidieť až z neďalekej obce Kovarce.

Predbežná škoda bola vyčíslená zástupcom PD Ludanice na 5000 eur, no zásahom hasičov sa uchránili hodnoty v hodnote 3000 eur.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM