Dávid Hrdý Rôzne

Požívanie alkoholu v Topoľčanoch: Najproblémovejšia lokalita je okrajová časť mesta

Asi každý z nás si občas vyrazí von a zabáva sa. K zábave niekedy neodmysliteľne patrí aj alkohol. Ten však môže byť zdrojom problémov a výtržností u niektorých občanov. Ako je to v Topoľčanoch? Máme tu problémy s udržaním na uzde podnapitých občanov?

Ilustračný obrázok k článku Požívanie alkoholu v Topoľčanoch: Najproblémovejšia lokalita je okrajová časť mesta
Zdroj: Webnoviny.sk

S našimi otázkami sme sa obrátili na Mestskú políciu v Topoľčanoch. Odpovedali nám náčelník MsP Ľudovít Duša a primátor mesta Peter Baláž. Ako je to teda s požívaním alkoholu u nás?

Podľa doterajších skúseností strážcov mestského poriadku nie je ani naše mesto výnimkou čo sa priestupkov týkajúcich sa požívania alkoholu. Tie sa evidujú ako každé iné e presná štatistika nie je známa.

Podnapitá mládež

V Topoľčanoch začína víkend ako všade inde v piatok. Vo večerných hodinách ako prvú v uliciach vidíme zabávajúcu sa mládež. Tá neraz siaha po alkohole. V Topoľčanoch samozrejme existujú špecifické lokality kde sa v nočných hodinách mládež združuje a popíja.

Takéto miesta majú mestskí policajti zmapované a kontrolujú ich. „MsP Topoľčany má zmapované lokality, kde sa môžu zdržiavať neplnoleté osoby a požívať alkoholické nápoje. V týchto lokalitách MsP pravidelne vykonáva kontrolnú činnosť“.

Čo ak mestská polícia narazí na neplnoletú osobu pod vplyvom alkoholu? „MsP vykonáva kontrolu požívania alkoholu neplnoletými osobami pomocou certifikovaného alkoholtesteru a spolupracuje so sociálnou kurátorkou. Po zistení správneho deliktu sa tento odstupuje na doriešenie príslušnému správnemu orgánu podľa miesta trvalého pobytu neplnoletej osoby“.

A čo pohostinstvá?

Čoraz častejšie môžeme vídať podnapitú mládež aj priamo v pohostinstvách či baroch. „MsP vykonáva každý deň (večer) kontroly vo vytipovaných zariadeniach, kde sa podávajú alkoholické nápoje a existuje podozrenie, že sa tam môžu zdržiavať neplnoleté osoby“.

„Na území mesta Topoľčany pôsobia aj dobrovoľníci z radov poslancov mestského zastupiteľstva a občanov mesta v aktivite tzv. „Nočné havrany“, ktorí prispievajú k riešeniu aj otázok alkoholizmu mládeže najmä svojim preventívno – výchovným poslaním formou nepravidelných hliadok v nočných hodinách v trvaní približne dvoch hodín spravidla cez víkendové dni.“

Prevencia

V súvislosti požívaním alkoholu neplnoletými osobami vyvíja MsP v Topoľčanoch aj protiopatrenia. Tie sú aj preventívneho charakteru. Formou prednášok a osvetou oslovujú stredné školy a základné školy. Popíjanie alkoholu u mladistvých samozrejme potierajú aj kontrolnou činnosťou. Sú to kontrolno-preventívne akcie realizované samostatne hliadkami MsP alebo v spolupráci s PZ SR a ÚPSVaR oddelenie sociálno právnej ochrana detí a sociálnej kurately.

Najproblémovejšia lokalita

Kompetentných sme sa opýtali tiež, či existuje na území nášho mesta ktorá je vyslovene problémová z pohľadu priestupkov, ktoré sú podmienené požitím alkoholu.

Smutne známou oblasťou je časť mesta, kde žije rómska komunita. „Lokalita, ktorá je známa páchaním priestupkov ľudí pod vplyvom alkoholu je rómska komunita v okrajovej časti mesta. Intenzita problémov v komunite je závislá od rôznych faktorov napr. termín vyplácania sociálnych dávok atď.“

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM