Katarína Jankeje Rôzne

Predseda Mládežníckeho parlamentu: Chceme zlepšiť komunikáciu mládeže s mestom!

Aj študenti v Topoľčanoch majú svoj vlastný parlament. Prečítajte si rozhovor s Petrom Hatalom, 17-ročným študentom gymnázia, ktorý je aj zároveň predsedom tohto pomerne neznámeho orgánu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Predseda Mládežníckeho parlamentu: Chceme zlepšiť komunikáciu mládeže s mestom!
Zdroj: Dnes24.sk

Mládežnícky parlament nie je novinkou v našom meste. Pod záštitou mesta funguje už od roku 2007. My sme sa porozprávali s novozvoleným predsedom Petrom Hatalom (17), ktorý nám prezradil čo je to vlastne Mládežnícky parlament, kto za ním stojí a aké sú jeho úlohy.

Čo je to ten Mládežnícky parlament?

Mládežnícky parlament je iniciatívny a poradný orgán, ktorý vznikol na podnet primátora mesta Topoľčany v roku 2007. Našim cieľom je hlavne sprostredkovávať a zlepšovať komunikáciu mládeže so zástupcami mesta Topoľčany, a byť príkladom pre mladých ľudí ako plnohodnotne a zmysluplne využívať svoj voľný čas.

Kto sú členovia? Študenti či aj pedagógovia?

Členmi Mládežníckeho parlamentu sú študenti zo všetkých stredných škôl sídliacich v meste Topoľčany, ktorých na svojej škole navrhuje žiacka školská rada.

Ako dlho si na čele tohto parlamentu?

Predsedom som sa stal tento školský rok po voľbách, ktoré sa uskutočnili na prvom riadnom zasadnutí Mládežníckeho parlamentu. V minulom školskom roku som bol vo funkcii podpredsedu.

Aké sú teda jeho úlohy?

Mládežnícky parlament sa zameriava na všetky oblasti, či už akcie charitatívne, športové, kultúrne a taktiež aj na oblasti týkajúce sa ekológie, samosprávy a participácie.

Môžeš uviesť niekoľko príkladov na akcie organizované parmalentom?

Z charitatívnych akcií nemožno nespomenúť najmä dobročinné zbierky, v ktorých v rámci mesta Topoľčany dosahujeme zvyčajne najväčší úspech. Medzi akcie, ktoré sa konali nedávno patrí: „Vítanie jesene s Halloweenom“, organizované pre deti z materských škôl a pre deti 1.-4. ročníka ZŠ. Poslednou akciou bol Mikuláš na námestí v meste.

Čo pripravujete v Topoľčanoch na rok 2015?

Akcie v roku 2015 budú vo veľkej miere podobné ako aj pominulé roky a tradične to budú: dobročinné zbierky, Kvapka krvi, Deň detí, Sviečkový pochod, čistenie okolia oddychovej zóny „Margarétka“, Mikuláš a v pláne máme aj zorganizovanie volejbalového turnaja na letnom kúpalisku.

Dá sa niekde sledovať aktivita parlamentu?

Činnosť môžete sledovať na oficiálnej webovej stránke mesta Topoľčany, v sekcii Mládežnícky parlament. Nájdete tam fotografie členov a taktiež fotky zo všetkých akcií ktoré sme ako Mládežnícky parlament organizovali.

Foto: Mládežnícky parlament Topoľčany

Mládežnícky parlament v Topoľčanoch
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM