Dávid Hrdý Šport

Prvenstvá im ušli o vlások: Sezóna bola pre Kings aj tak úspešná!

Topoľčianski tím amerického futbalu zakončil sezónu. Bohužiaľ prvenstvá v CEI lige a SFL 7 im ušli len o vlások. V oboch súťažiach skončili nakoniec druhí. No sezónu hodnotia aj tak ako úspešnú. Opäť sme vyspovedali kapitána Borisa Bútoru a zisťovali ako on hodnotí uplynulú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Prvenstvá im ušli o vlások: Sezóna bola pre Kings aj tak úspešná!
Zdroj: Dnes24.sk

Nešťastné finále

Finále CEI ligy sme mali možnosť si pozrieť na futbalovom štadióne v Topoľčanoch. Kings v ňom nastúpili proti Monarchs. Za slušnej diváckej podpory a po napínavom priebehu ho nakoniec žochári prehrali 21:17. „Rozhodujúce bolo, že sme v druhom polčase neskórovali , aj keď nám naša obrana pripravila veľmi dobré pozície na ihrisku. V hektickom závere sme 2× stratili loptu a neudržali sme desať bodový náskok z prvého polčasu. Súper nás v poslednej štvrtine preskóroval 14–0“, povedal o zápase Boris.

Zápas sa najskôr vyvíjal v prospech Kings, no potom nastal nečakaný obrat Monarchs.„Viedli sme 17–7 mali sme zápas v rukách, súper menil obranu, skúšal trick plays v útoku ale my sme odolávali a navyšovali vedenie. Druhý polčas alebo konkrétne štvrtá štvrtina bola a stále je ako zlý sen“.

Prehra bolela. Tím makal celú sezónu. Topoľčanci boli sklamaní, prevládali pocity sklamania a smútku. „Prehrať si finálový zápas a tým pádom aj celú sezónu za 5 minút je skutočne nevídaný jav. Vložili sme do sezóny príliš veľa úsilia, času a peňazí, aby to takto dopadlo, ale čo sa dá robiť, taký je šport. Hneď po zápase prevládali pocity rozčarovania, smútku a nespokojnosti. Bolo by krajšie končiť sezónu ako víťazi CEI“ .

Bilancia sezóny

Aj napriek neveselému ukončeniu sezóny sa Kings nevzdávajú a Boris hodnotí v globále sezónu za úspešnú. Prvé miesta neputovali do Topoľčian, no kapitán tímu vidí pozitívum aj na inom mieste. „Čas na bilancovanie ešte nebol, 6 dní po finále CEI sme mali ešte finále SFL 7 ligy, kde sme skončili opäť druhí, po podobnom priebehu finále. Opäť nám ušiel koniec, tento rok nám konce zápasov spravili riadny škrt cez medailové umiestnenia. Keď sa tak nad tým zamyslím, tak sezóna pre Kings bola úspešná, hlavne z toho dôvodu, že nás videli doma hrať diváci, po dlhšom čase sa v Topoľčanoch ukázal seniorský súper z hlavného mesta, dokonca v našom prípade aj maďarský aj slovenský“. Ešte dodáme, že v slovenskej lige nastúpovali hráči Kings kvôli administratívnym záležitostiam pod Nitrou Knights.

Tím Kings zaznamenal progres a to vo všetkých ohľadoch. Ako povedal Boris, bol skeptický čo sa týka tejto sezóny. „Keby mi pred rokom po finále CEI ligy (hral som aj s Martinom Pargáčom za Monarchs proti Nyiregyháze Tigers) niekto povedal, že o rok budem s tímom Topoľčian hrať túto náročnú súťaž, tak ho vysmejem a poviem mu, že sa zbláznil. Popravde ani by som nevedel, kde s prípravou 45 členného tímu začať. Nakoniec sa na jeseň udialo pár vecí, ktoré nás postrčili, aby sme sa do tejto súťaže prihlásili“.

Za kľúčové považuje aj angažovanie amerického trénera. Problematicky hodnotil zostavu tímu. Tento šport je u nás vo veľkej väčšine na amatérskej úrovni a väčšina hráčov hráva súbežne so svojim zamestnaním. Preto museli Kings pracovať so zostavou ako sa dalo. „Získali sme amerického trénera, ktorého prístup bol trošku iná káva. Veľa slovenských hráčov sa nedokázalo prispôsobiť fyzickej, psychickej a časovej náročnosti tréningového procesu a to nám začalo robiť škrty v zostave. Práve kvôli tomu sme sa rozhodli angažovať posily. Rád by som zdôraznil, že zo začiatku bol plán mať čisto slovenský tím z troch top klubov (Kings, Knights, Patriots), čím sme chceli pomôcť rozvoju amerického futbalu v SR".

„Po spomínaných udalostiach, ktoré sa udiali už po vstúpení do CEI nám postupne pribúdali hráči z Miškolc Renegades, Nyiregyháza Tigers, Eger Heroes, Užhorod Lumberjacks, mali sme na súpiske hráčov aj z Bekescsaby, Donecka, Canady a USA ale tým kolidovala naša sezóna s ich, takže ste ich nemali možnosť vidieť v akcii, možno inokedy“.

Núdza z nich urobila medzinárodný tím

So spomínaných problémov v zostave nakoniec vyústilo ďalšie pozitívum. Súčasťou tímu sa stali aj zahraniční hráči. "Tím Servocontrol Topoľčany Kings sa z núdze o slovenských hráčov a kvalitných hráčov stal „supertímom“ zloženým z piatich krajín a 8 miest. Tým pádom sa nám sezóna predražila cca 3 až 4× oproti plánovanému rozpočtu. Konkrétne čísla samozrejme dávať nebudem ale rád by som sa poďakoval rodinám hráčov, ľuďom blízkym tímu, priateľom a sponzorom, ktorí to dokázali s nami potiahnuť aj keď to nebolo vždy jednoduché“.

Oddych po náročnej sezóne

Zaujímalo nás samozrejme, ako Boris vidí nadchádzajúcu sezónu. Ale taktiež to, čo robí tím v súčasnosti. A či plánujú nejakú spoločnú akciu, chatu apod. „Momentálne nás čaká týždeň až dva oddych. Treba vyvetrať hlavu a oddýchnuť si po extrémne dlhej a náročnej futbalovej sezóne, prípadne dať čas na doliečenie zranení. Kings neplánujú žiadnu spoločnú akciu po sezóne.Tie sa už konali. Bolo to po oboch zápasov s Bratislavou, po prvom zápase sme oslavovali výhru a po druhom sme mali ukončenie sezóny“.

Plány do budúcna

To, ako vidí ďalší ročník nás samozrejme zaujímalo tiež. Pribudne mnoho noviniek. Medzi inými aj juniorský projekt, ktorý chcú Kings rozbehnúť s tímom z Trnavy. „Ďalšia sezóna je ešte v nedohľadne. Momentálne rozbiehame v spolupráci a pod záštitou Trnavy Bulldogs juniorský projekt, kde by som mal pôsobiť ako tréner a naši hráči do 19 rokov prejavili veľký záujem o takýto projekt“.

Za hlavný prínos považuje Boris najmä vytvorenie väčšieho priestoru pre hráčov. Ich súpermi by mali byť družstvá zvučných mien, preto si Boris sľubuje veľký úspech tohto projektu. „Súpermi im budú tímy zvučných mien z okolitých krajín, tak dúfam, že sa chalani pobijú o miesta v zostave. Som veľmi rád, že sa takéto niečo rysuje a dúfam, že to bude mať úspech. Chalani si zaslúžia viac priestoru ako dostávali u nás v tíme. Navyše rozdiel medzi 18 a 25 ročným je príliš veľký na to, aby sa dalo hovoriť o zdravej konkurencii“.

Seniorský tím bude naďalej pokračovať v tvrdej práci. „Čo sa týka seniorov, tak opäť v spolupráci s trnavským trénerom Gregom Andersonom (bývalý reciever NFL) máme v pláne pracovať s hráčmi na pozíciach Quarterback a Wide Reciever. Takto nejako v skratke vyzerá plán Kings na leto a jeseň 2013“.

Samozrejme sme sa Borisa spýtali aj na nejaké novinky. „Tak to dúfam, že budú!! Hlavne noví hráči a záujemcovia o tento krásny šport. Americký futbal na Slovensku zažíva boom, pribúdajú nám nové tímy a teda aj hráči, dúfam, že v tomto budeme pokračovať aj u nás v Topoľčanoch a opäť nám aj tento rok pribudnú noví hráči. Dresy sa robia nové každý rok ale hlavne to záleží od sponzora, momentálne máme tri sady, z ktorých jedna je po dohode už iba pamätná. Takže ak pribudne nový sponzor alebo ten starý bude chcieť iné tak budú aj dresy“.

Vízia a prianie do novej sezóny

Plány sú jasné. No nemenej dôležitá je aj vízia. „Prial by som si, aby prišli noví hráči, chalani, ktorí majú záujem o tento šport, s chuťou na sebe makať a učiť sa hrať futbal. Prial by som si predĺžiť spoluprácu s našim americkým coachom Phillipom Hilderbrandom a rozbehnúť nejaký ďalší futbalový projekt, zúčastniť sa nejakej zahraničnej/med­zinárodnej ligy v Európe. Prial by som si pre Kings a pre celý AF v SR viac fanúšikov a možno trochu aj záujem médií, nech môžeme propagovať tento nádherný šport“ dodal na záver Boris Bútora.

Foto: Facebook/Topoľčany Kings

Kings-záver sezóny
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM