Dávid Hrdý Hádzaná

Prvý titul sme získali pred 18 rokmi: Hádzanári zdolali Trnavu a stali sa majstrami Slovenska!

Agro VTJ Topoľčany ako sa kedysi volal hádzanársky klub presne 13 mája. 1995 porazil TJ Lokomotívu Trnava na jej ihrisku a spečatil svoj historický titul. Majstrovské oslavy prepukli po poslednom domácom zápase proti ŠKP Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Prvý titul sme získali pred 18 rokmi: Hádzanári zdolali Trnavu a stali sa majstrami Slovenska!
Zdroj: Dnes24.sk

Stačila aj remíza

Hádzanárom HC Agro VTJ Topoľčany stačila v predposlednom kole na ihrisku Lokomotívy Trnava aj remíza. Zabezpečilo im to lepšie skóre pred druhým Prešovom. Prehru v Trnave si tréner Topoľčancov Ivan Hargaš nepripúšťal. Aj keď predtým posledný zápas v Trnave žochári prehrali. Topoľčany si v ročníku 1994/1995 držali domácu neporaziteľnosť keď neprehrali ani raz.

No na súperových palubovkách to bola iná káva. Vtedajší tréner Topoľčian Ivan Hargaš chcel pracovať na psychike hráčov týkajúca sa predovšetkým hry na ihriskách súperov. Hráčov viedol k prekonaniu nervozity a odovzdanosti na ihriskách silných súperov. A to sa mu zrejme aj darilo. Topoľčanci v Trnave zvíťazili a zavŕšili úspešnú sezónu historicky prvým majstrovským titulom!

Domáce prostredie v Trnave

Vtedajší silný topoľčiansky fan klub sprevádzal hádzanárov aj v Trnave. Vytvoril im tam takmer domáce prostredie keď úplne prehlušil trnavskú halu. Vodu na mlyn im hnal aj fakt, že 13. mája 1995 o 17:30 hodine sa začínalo futbalové derby Trnava – Košice.

Súboj o majstra Slovenska sledovalo v trnavskej hale asi 800 divákov z toho 150 tvorili topoľčianski fanúšikovia na čele s bubeníkom Jánom Ilkom. Už prvé sekundy zápasu bolo zrejmé, že sa fanúšikovia Topoľčian chystajú vytvoriť domácu atmosféru pre svoj klub. Po úvodnom hvizde rozhodcov sa halou ozvalo mohutné : „Agro si doma!“

Trnavskí horliví organizátori ich museli neraz tíšiť. Tí však fandili zásadne slušne, takže im nik nemohol zabrániť v povzbudzovaní. Medzi fanúšikmi sedel aj Zoltán Bergendi, ktorý celý zápas prežíval s hráčmi. A keď Michal Jančo dvadsiatym gólom najviac priblížil Topoľčany k víťazstvu pridal sa k nim.

Vrátil sa na miesto činu

Ivan Hargaš, vtedajší tréner a taktiež rodák z Trnavy po zápase gratuloval svojim zverencom a pripomenul im, že táto chvíľa by mala byť pre nich impulzom k tomu, aby sa neustále zlepšovali. Potom však aj on „zmäkol“ a pripil si na úspech Topoľčian. Paradoxom bolo, že v roku 1979 v týchto šatniach gratuloval trnavským žiakom k zisku federálnemu titulu.

Doma neporazení

Agro ešte čakal posledný zápas doma proti ŠKP Bratislava. Fanúšikovia v majstrovskej eufórií avizovali po víťaznom ťažení v Trnave, že v tento deň topoľčianska hala padne. A tak sa aj stalo.

Topoľčianski hádzanári porazili Bratislavu 23:17 a ako jediní skončili sezónu bez domácej prehry. Po skončení zápasu si mohlo 1 250 divákov v športovej hale v Topoľčanoch vychutnať majstrovské oslavy.

Vtedajší predseda Slovenského zväzu hádzanej Ján Korec odovzdal hráčom Topoľčian medaily a pohár Majstra Slovenska. A tu započalo úspešné obdobie topoľčianskej hádzanej. To asi ešte nik netušil,že takýto úspech sa zopakuje ešte dvakrát.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM