Monika Hanigovská Správy

Robíte si skratky cez koľaje? V Trnavskom kraji sa zamerajú na dvanásť prechodov

V Trnavskom kraji sa čoskoro uskutoční preventívno-bezpečnostnej akcia Stihnem-nestihnem. Bude zameraná na dvanásť prechodov cez koľaje.

Ilustračný obrázok k článku Robíte si skratky cez koľaje? V Trnavskom kraji sa zamerajú na dvanásť prechodov
Zdroj: Dnes24.sk

Dvanásť nelegálnych prechodov cez koľaje a jedno železničné priecestie v Trnavskom kraji skontrolujú vo štvrtok 30. novembra počas preventívno-bezpečnostnej akcie s názvom Stihnem-nestihnem Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v spolupráci s políciou.

Spolu na celom území Slovenska vybrali dovedna 85 lokalít, v ktorých budú v najfrekvento­vanejšom čase monitorovať pohyb osôb na miestach, kde to nie je dovolené.

V Trnavskom kraji

V Trnave ide napríklad o prechod ľudí cez trať zo sídliska Prednádražie na cintorín Kamenný mlyn, po trati v úseku zastávka Trnava predmestie, „prechod“ do Modranky pri čerpacej stanici či prechod smerom na automobilku či blízke obchodné centrum. V Cíferi majú železničiari problém s ľuďmi, ktorí nerešpektujú na stanici podchod a prechádzajú cez koľaje, podobne je to na stanici v Leopoldove a Piešťanoch. V kúpeľnom meste okrem toho často prechádzajú cez koľaje, kde začína protihluková stena v smere od stanice, v Dunajskej Strede si skracujú cez trať cestu do priemyselnej zóny mesta. Okrem týchto miest skontrolujú aj iné a tiež železničné priecestie vo Veľkom Mederi.

Nielen je to len priestupok

„Občania nerešpektovaním všeobecného zákazu prechádzať cez železničnú trať mimo vyznačených a na to určených prechodov nielen porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým vedome a nepochopiteľne riskujú svoj život. Zrážka s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha je v závislosti od dĺžky a hmotnosti vlaku niekoľko sto metrov, znamená fatálny následok,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Keďže cieľom akcie je predovšetkým vychovávať a upozorňovať na nepochopiteľný hazard so životom, výnimočne, len v daný deň, budú previnilci namiesto pokuty dostávať informačný leták, v ktorom je podrobne a zrozumiteľne vysvetlené, ako správne prechádzať cez železničné priecestie a kde a ako je dovolené prechádzať cez železničnú trať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM