Dávid Hrdý Šport

Rodák z Jacoviec Ladislav Jurkemik: Slovenská futbalová legenda oslávila 60 rokov

Náš okres sa môže pochváliť významným rodákom. Ladislav Jurkemik sa pred 60. rokmi narodil v Jacovciach pri Topoľčanoch. Majster Európy z Belehradu 1976 začínal s futbalom práve v našom meste. V ankete o Futbalistu storočia obsadil 13. priečku.

Ilustračný obrázok k článku Rodák z Jacoviec Ladislav Jurkemik: Slovenská futbalová legenda oslávila 60 rokov
Zdroj: TASR

Hráč i tréner

Jeho hráčska kariéra začínala v Topoľčanoch, no jej väčšinu strávil v Interi Bratislava. Vojnu strávil v Banskej Bystrici a hrával aj v cudzine. Pôsobil vo švajčiarskom St. Gallene a neskôr v FC Chur. Ako slovenský reprezentant odohral v rokoch 1974–1983 spolu 57 zápasov a strelil v nich tri góly. Povestný bol najmä jeho tvrdými ďalekonosnými strelami. Ako hráč bol známy jeho zodpovedným prístupom. Prísny bol nielen na seba, ale i na ľudí v jeho okolí.

Po skončení aktívnej kariéry tu začala aj jeho trénerská dráha. Pôsobil tu ako hrajúci tréner. Neskôr prešiel do Sturmu Graz odkiaľ putoval ďalej na lavičku Spartaku Trnava. V rokoch 1994–1996 trénoval opäť rakúsky tím, tentokrát Kapfenberg. Potom sa vrátil na Slovensko, kde trénoval postupne Ružomberok, Senec a Žilinu. Zahraničný klub si ešte vyskúšal v roku 2008 na lavičke 1. FC Slovácka v Českej republike. Dostalo sa mu aj najvyššej trénerskej pocty, keď v rokoch 2002–2003 trénoval Slovenskú reprezentáciu v boji o EURO 2004. O rok neskôr trénoval aj slovenskú „dvadsaťjednotku“.

Pamätný gól v Neapole

Ladislav Jurkemik sa preslávil aj krásnym no najmä dôležitým gólom. Československo sa stretlo v roku 1980 s domácim Talianskom v boji o tretie miesto na štadióne v Neapole. Strelil ho legendárnemu brankárovi Dino Zoffovi. Svojou tvrdou strelou z diaľky vyrovnal na 1:1. Československo nakoniec zvíťazilo v penaltovom rozstrele. „Išlo o nacvičený signál, ktorý sme priniesli do reprezentácie so spoluhráčom z Interu Lacom Petrášom. Naučil nás ho bývalý tréner a vynikajúci človek Michal Vičan, pričom viackrát sme ho použili už v lige. V stretnutí skupinovej fázy proti Grécku som ho vyskúšal, ale vtedy mi lopta zle skočila od čiary, ktorá bola až príliš vyhĺbená vápnom a dobre som ju netrafil. Skončila na druhej strane ihriska v aute. Proti Taliansku mi však sadla na nohu presne", povedal o góle Ladislav Jurkemik.

O tom, že gól zaujal futbalový svet sa presvedčil sám Jurkemik o niekoľko rokov neskôr. „Gól na takomto podujatí letí do sveta. Presvedčil som sa o tom o pár rokov neskôr, keď som pôsobil vo Švajčiarsku a môj zásah do siete Talianska vysielali v televíznych šotoch. Bol to pekný pocit, ktorý si vážim viac ako peniaze," dodal.

Historické prvenstvo v Belehrade

Jeden so snov, ktorý sníva asi každý futbalista je držať v rukách trofej majstra Európy. Jacovčanovi Jurkemikovi sa to podarilo. Dokonca o tento triumf Československa veľkou mierou prispel svojou premenenou penaltou. V jedenástkovom rozstrele si postavil loptu proti ďalšej futbalovej legende, brankárovi Seepovi Maierovi. Víťaznú penaltu potom bravúrne kopol Antonín Panenka. Jeho „padáčik“ sa zapísal do futbalovej histórie. Československo po vedením trénera Václava Ježka v roku 1976 v Belehrade porazilo Nemeckú spolkovú republiku a stalo sa majstrami Európy.

„Pred šampionátom sme boli tri týždne na sústredení v Tatrách. Mužstvo už tam nacvičovalo jedenástky. Ja nie, lebo som ich nekopal ani v klube, v reprezentácii na ne boli určení iní hráči. Vo finále s Nemeckom však nastala kuriózna situácia. Kopať mali ísť Móder, Pollák, Pivarník, lenže povedali, že nejdú. Prišiel za mnou Ježkov asistent Jožko Vengloš a spýtal sa ma, či nejdem. Bol som ‚pokakaný‘. Vravel som mu, že ak nedám, budú mi to ľudia pripomínať ako Vladovi Weissovi staršiemu, ale nakoniec ma presvedčil a išiel som. Rozhodol som sa pre tvrdú strelu a našťastie to tam padlo. Pôvodne som chcel kopať po ľavej ruke Seppa Maiera. Chvalabohu, v poslednej chvíli som si to rozmyslel, lebo práve tam sa nemecký brankár hodil“, dodal Jurkemik."

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM