Katarína Jankeje Rôzne

Sláva topoľčianskych podnikov, ktoré zamestnávali tisícky ľudí: Tieto závody poznali za socializmu všade!

Za čias socializmu sa v Topoľčanoch vo veľkom dbalo na vybudovanie priemyslu. V tomto období vznikli v našom meste dnes už legendárne závody a podniky, ktoré dávali prácu stovkám a stovkám ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Sláva topoľčianskych podnikov, ktoré zamestnávali tisícky ľudí: Tieto závody poznali za socializmu všade!
Zdroj: TASR

Západoslovenské hydinárske závody

Presne 1. apríla 1949 vznikli vtedajšie Západoslovenské hydinárske závody, spočiatku len ako podnik na nákup a spracovanie vajec. Postupne sa začalo s rozvojom hydinárskej činnosti a výkrmom husí tradičným spôsobom. O desať rokov neskôr sa známy závod posunul na vyššiu úroveň vybudovaním bitunkárskej haly, triediarní vajec či koterca pre dokrmovanie hydiny a chladiarenských miestností. Už v roku 1960 sa denná produkcia hydiny vyšplhala na 2 500 kusov. Unikátne zábery nájdete v našom článku: Obzrite sa do minulosti: 65. výročie založenia hydinárskych závodov v Topoľčanoch!

Elektrokarbon

História Elektrokarbonu siaha až do roku 1890. Po vojne došlo v závode k obnove, od roku 1950 sa začali vyrábať a vyvážať uhlíkové materiály finálnych výrobkov pre dopravu a priemysel, neskôr aj suché batériové články. Od roku 1967 získal svoj oficiálny názov ako Elektrokarbon, štátny podnik. V roku 1992 sa známy topoľčiansky závod transformoval zo štátneho podniku do akciovej spoločnosti, v ktorej podobe funguje aj v súčasnosti.

Mier

Najviac pracovných príležitostí po roku 1948 zo začiatku poskytovala bývalá parná píla, inak známa aj ako Mier. Významný bol najmä rok 1958, kedy došlo k zlúčeniu podnikov Drevopriemysel Topoľčany, Sloboda Nitra a Mier Fiľakovo. Po niekoľkých rokoch sa z MIERU stal najväčší nábytkársky podnik v celom vtedajšom Československu. V jeho najväčšom rozmachu dával topoľčiansky podnik v rámci svojich závodov prácu takmer šesť tisícom ľudí. V roku 1999 sa z bývalého Mieru vybudoval Decodom, ktorý aj dnes patrí k najväčším zamestnávateľom v okrese.

Pivovar

Pivovarnícka tradícia Topoľčian je nespochybniteľná. Je známe, že sa tu pivo varilo už v minulých storočiach. Samotná výstavba súčasného topoľčianskeho pivovaru sa začala v roku 1958. Prvý slad bol vyrobený o dva roky neskôr a prvé pivo vyšlo z topoľčianskeho pivovaru 1. mája 1964. Z topoľči­anskeho sladu vyrábali pivo napríklad vo Venezuele, Japonsku, Angole či Švajčiarsku. Jedným z pilierov úspechu bola aj špičková technológia využívaná v Topvare. V čase jeho najväčšej slávy produkoval týždenne milión a ročne okolo 50 miliónov fliaš piva. Pozrite si spomienkové fotografie v článku: Zábery z čias veľkej slávy topoľčianskeho pivovaru!

Odevný závod Ozeta

Ide o jeden z najlegendár­nejších odevných závodov socializmu. Vznikol v roku 1939, no v 1948 došlo k jeho znárodneniu. Prebudovanie pomohlo získať nové pracovné sily, už v roku 1963 zamestnávala cez 1 300 zamestnancov, prevažne žien. Podobne ako Decodom, či Elektrokarbon, Ozeta patrí k top zamestnávateľom Topoľčianskeho okresu ešte aj v dnešnej dobe.

Môže vás zaujímať:

Zábavy, hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Topoľčanci za socíku vedeli baviť

Otex, Hračky…4 legendárne obchody za socíku, ktoré sme navštevovali v Topoľčanoch

Foto: pivovar Topoľčany

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM