Rôzne

Solčany a ich pamätník obetiam vojny: Postavil ho hasičský zbor spoločne s občanmi

V strede obce Solčany v okrese Topoľčany, v blízkosti rímskokatolíckeho kostola všetkých svätých, stojí pomník padlých v prvej svetovej vojne. Postavili ho miestni hasiči.

Ilustračný obrázok k článku Solčany a ich pamätník obetiam vojny: Postavil ho hasičský zbor spoločne s občanmi
Zdroj: TASR

Našim drahým hrdinom padlým vo svetovej válke 1914 – 1918 na večnú pamiatku postavil hasičský sbor s občanmi v r. 1935,“ informuje tabuľa na pomníku. Na podstavci z kameňa v tvare zrezaného ihlana je umiestnené pieskovcové súsošie, postava Ježiša Krista v náručí s klesajúcim raneným vojakom. „Ó, vy všetci, ktorí idete pomimo, postojte a pomodlite sa za duše týchto padlých hrdinov,“ vyzýva ďalšia tabuľa na pamätníku.

Na pôvodnej tabuli je vyrytých 40 mien, z nich je 39 obetí prvej svetovej vojny a jedna obeť druhej svetovej vojny. Po druhej svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní bola na počesť padlých pripevnená na pomník aj druhá tabuľa so šiestimi menami a fotografiami obetí. „Je tam aj meno nášho občana, ktorý tu bol zastrelený Nemcami. Na bicykli smeroval do hory k partizánom, Nemci ho zastrelili na poliach smerom hore na Krnču,“ povedal starosta Solčian Juraj Soboňa.

Mená na tabuli boli postupne dopĺňané. „Všetko sú to obyvatelia našej obce, ktorí zahynuli v bojoch, či už tuná, alebo na zahraničných frontoch, najmä v Taliansku,“ skonštatoval Soboňa. V predvečer 8. mája si občania spomienku na obete vojny pripomínajú symbolickým kladením vencov k pamätníku. „Chráňte si slobodu, bdite nad ňou v každej chvíli, spomeňte, že my sme padli, aby ste vy žili,“ pripomína nápis na pamätníku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM