Dávid Hrdý Kultúra

Spojenie výtvarného umenia a hudby: V Nástupišti 1-12 predstaví svoju tvorbu Miriama Kardošová

Ak ste priaznivci výtvarného umenia a kvalitnej hudby, určite by ste si nemali nechať ujsť vernisáž mladej slovenskej výtvarníčky Miriam Kardošovej. V Nástupišti 1-12 predstaví svoju vernisáž pod názvom „nemôžeš, netúžiš, nepoznáš neveríš“.

Ilustračný obrázok k článku Spojenie výtvarného umenia a hudby: V Nástupišti 1-12 predstaví svoju tvorbu Miriama Kardošová
Zdroj: Dnes24.sk

Miriama Kardošová

Je absolventkou Ateliéru súčasného obrazu na Fakulte Umení Technickej univerzity v Košiciach. Pracuje s olejomaľbou, ktorú kombinuje s nástennou maľbou alebo kombinovanou technikou. Vo svojich maľbách zobrazuje kontrast medzi mužom a ženou. Do svojich obrazov vnáša atmosféru nepokoja, niečoho čo napovedá, že sa má niečo stať. Koniec príbehu zostáva pred divákom ukrytý a čaká kam príbeh posunie on sám.

Na výstave, ktorá sa uskutoční v Nástupišti 1–12 predstaví diela, ktoré vytvorila po jej návrate z ukrajinského Kharkivu. Autorka sa tu v rámci programu K.A.I.R. venovala tvorbe zaoberajúcej sa otázkou ľudského boja, pátrala po sovietskej minulosti a jej vplyvu na dnešné mesto. V maľbách zo série „nemôžeš, netúžiš, nepoznáš, neveríš“ sa zamerala na subjektívny pohľad na ľudský boj, boj človeka so spoločnosťou a samým sebou.

Fero Király a Michael Schweiger

Súčasťou akcie sú aj hudobní hostia Fero Király a Michael Schweiger, ktorí budú svojou hudobnou produkciou dotvárať atmosféru výstavy. Fero Király je slovenský klavirista, korepetítor, hudobný experminetátor, pedagóg a redaktor časopisu ENTER. Študoval na konzervatóriu v Košiciach a Vysokú školu muzických umení v Bratislave.

Pôsobil vo viacerých žánrových formáciách , ktoré pokrývali rôzne hudobné štýly od ľudovej hudby, punk, jazz rock, psychadelický metal, experimentálnu elektronickú produkciu až po improvizovanú hudbu.Venuje sa aj elektroakustickej a multimediálnej skladbe.

Michael Schweiger pôsobí na rakúskej nezávislej scéne od roku 1993. Ako Dj-a ho v rakúskych kluboch poznajú pod menom "I00pz0I0“. Vďaka svojej spolupráci s rôznymi rakúskymi hudobným projektmi sa stal uznávaným predstaviteľom rakúskej indie scény.

Na Univerzite umenia a industriálneho dizajnu v Linzi vedie experimentálne zvukové štúdio, kde vyučuje zvukovú produkciu, spracovávanie zvuku a digitálnu zvukovú syntézu. V Nástupišti 1–12 predstaví svoj experimentálny projekt SONIFER s použitím analógových elektronických nástrojov. Vo svojom živom vystúpení ponúkne zážitok najmä priaznivcom ambientu, drone-u a noise-u.

Výstava Miriamy Kardošovej sa uskutoční 15. júna o 19:00 hodine.

Foto: Nástupište 1–12

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM