Rastislav Búgel Kultúra

Starobylé tradície a zvyky: Priblížia ich v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch

Tribečské múzeum v Topoľčanoch pripravilo pre svojich návštevníkov program, ktorý im priblíži tradície adventného i vianočného obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Starobylé tradície a zvyky: Priblížia ich v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch
Foto: Jana Buvalová

Pod názvom Advent v múzeu sa budú od 5. do 16. decembra konať viaceré podujatia zamerané na zvyky, bez ktorých si kedysi ľudia predvianočný a vianočný čas nevedeli predstaviť.

„Návštevníci získajú zaujímavé informácie o tomto období a môžu sa zapojiť do viacerých tvorivých aktivít. Vyrobiť si môžu snehuliakov z bielej ponožky a polystyrénových granúl, rozmanité dekoratívne ozdoby z hrnčiarskej hliny, papiera a prírodného materiálu, ktoré dotvoria vianočnú atmosféru. Pri výrobe vianočných pozdravov a menoviek na darčeky môžu použiť predlohy, ale aj vlastnú fantáziu a kreativitu. Deti, ale aj tí skôr narodení si určite nenechajú ujsť príležitosť vyrobiť si vlastnú sviečku z včelieho vosku a malé ozdoby na stromčeky,“ uviedol Ľubomír Opáth z Tribečského múzea v Topoľčanoch.

Ako pripomenul, v sobotu 10. decembra je pre všetkých návštevníkov múzea pripravená prednáška o adventnom a vianočnom zvykosloví, ukážky výroby oblátok spojené s ochutnávkou a malé občerstvenie v podobe vianočného punču. „Pracovníci múzea sa tešia na milé stretnutie s tými, ktorí sa radi nechávajú okúzliť adventnou a vianočnou atmosférou naplnenou vôňou vanilky a škorice a ktorí nechcú podľahnúť iba maratónu predvianočného upratovania a nákupom. Všetkým týmto patrí srdečné pozvanie do múzea,“ dodal Opáth.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM