Rastislav Búgel Kultúra

Staroveké Grécko ako na dlani: Priblíži vám ho Tribečské múzeum v Topoľčanoch

Príležitosť oboznámiť sa s časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 pred n.l. zhruba do roku 1100 pred n.l. ponúka výstava Grécko na úsvite dejín v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Staroveké Grécko ako na dlani: Priblíži vám ho Tribečské múzeum v Topoľčanoch
Zdroj: TASR

Prezentované exponáty sú svedectvom nespočetnej rozmanitosti umeleckých diel vyznačujúcich sa dokonalosťou výrobných techník a vysokou umeleckou kvalitou, skonštatovala riaditeľka múzea Blažena Šmotláková. Okrem množstva sošiek zobrazujúcich ženské idoly – modly sú v múzeu vystavené rôzne mramorové figúrky, hlinené nádoby, reliéfne maľby či replika trónu z paláca Knossos na ostrove Kréta.

Výstava potrvá do 22. apríla tohto roka.

Výstava je rozdelená do štyroch tematických celkov. Každý z nich približuje rôzne vývojové etapy kultúry v egejskej oblasti, neolitickú, kykladskú, minojskú a mykénsku kultúru. Výstava je výsledkom dlhoročnej zberateľskej činnosti Jána Hertlíka z Pezinka, ktorý celý svoj voľný čas venuje cestovaniu a spoznávaniu starovekých kultúr. Okrem bohatých spomienok si zo svojich ciest prináša aj suveníry v podobe starovekých replík, ktoré upravuje rôznymi maliarskymi technikami na podobu originálov vystavených v múzeách po celom svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM