Katarína Jankeje Kultúra

Sto rokov od prvej svetovej vojny: Pripomeňte si odvahu a obetu našich predkov!

Okrem 25. výročia Nežnej revolúcie si v tomto roku pripomíname aj 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej vojny. Múzeum v Topoľčanoch si pri tejto príležitosti pripravilo naozaj zaujímavú výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Sto rokov od prvej svetovej vojny: Pripomeňte si odvahu a obetu našich predkov!
Zdroj: Dnes24.sk

Prebehlo už neuveriteľných 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej vojny, ktorá priniesla veľké straty na životoch a obrovské materiálne škody. Naše múzeum sa rozhodlo uctiť si pamiatku, na mesiace november a december pripravilo pre záujemcov pútavú výstavu Osudné výstrely.

Zomrelo vyše 10 miliónov ľudí

Vojna vypukla presne 28. júna 1914, kedy došlo k atentátu na následníka trónu Františka Ferdinanda d´Este. Boli do nej zatiahnuté skoro všetky štáty Európy, bojovalo sa aj v Ázii, Afrike. Počas 4-ročného konfliktu zomrelo vyše 10 miliónov ľudí, ďalších 20 miliónov bolo zranených. Na bojiskách bojovalo približne 400 000 Slovákov, spočiatku pod vlajkou Rakúsko – Uhorska, neskôr po dezerciách vznikali v Rusku, Francúzsku a Taliansku légie, ktoré taktiež prispeli k tomu, že novovzniknutý spoločný štát Čechov a Slovákov, ktorý bol vyhlásený 28. októbra 1918, napokon uznali všetky štáty sveta.

Osobné predmety vojakov, pušky a výzbroj

Na výstave môžete vidieť osobné predmety vojakov, ich výstroj a výzbroj, vo veľkej miere sú zastúpené aj rôzne odznaky a vyznamenania (Karlov vojenský kríž, Medaila za zranenie), ktoré sa udeľovali najlepším vojakom. Za zmienku určite stoja aj taniere a šálky s portrétmi cisárov alebo veľké množstvo zaujímavého archívneho materiálu. „Vystavené predmety, vďaka ktorým môžeme vidieť neobyčajnú výstavu, zapožičali rôzne inštitúcie ako Štátny archív v Nitre, pobočka Topoľčany, Tekovské múzeum v Leviciach či Klub histórie Slovenska. Zo súkromných osôb to bol napríklad Rudolf Gerbel, Stanislav Blahák, Milan Klabník, alebo Ivan Mallo a Lukáš Klein,“ prezradil nám historik Bohuš Sasko z Tríbečského mú­zea.

Výstava je verejnosti prístupná až do 5. januára 2015, návštevníci sa môžu zastaviť v pracovné dni od 8.00 hodiny do 16.30 hodiny.

Foto: Tríbečské múzeum

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM