Katarína Jankeje Kultúra

Štvorica hudobníkov vydala vianočný album: Vypočujte si ukážky z tvorby Bojňanského kvarteta

Tradičné vianočné melódie, ale aj menej známe piesne. To všetko nájdete na novom albume zoskupenia Bojňanské kvarteto z neďalekej obce. Prečítajte si, čo sami o novom počine hovoria.

Ilustračný obrázok k článku Štvorica hudobníkov vydala vianočný album: Vypočujte si ukážky z tvorby Bojňanského kvarteta
Zdroj: Dnes24.sk

Vznikli dva roky dozadu pred Vianocami. Dnes si ich repertoár vianočných melódií môžete vypočuť nielen na koncertoch, ale aj na novom albume. Reč je o štvorici talentovaných hudobníkov a spevákov z obce Bojná, ktorých môžete poznať aj pod umeleckým názvom Bojňanské kvarteto.

Štvorica hudobníkov a spevákov

Boli sme najskôr traja, neskôr sa pridal ešte jeden harmonikár. Začali sme spievať jednoduché vianočné koledy, ako napríklad Povedzte nám pastierovia a to trošku iným terchovským spôsobom. Začiatky boli ťažšie, no postupne sme sa naladili na správnu strunu. Prvýkrát sme vystupovali na Jasličkovej pobožnosti v Bojnej, kde sme zožali veľký úspech,“ prezradil nám Vladimír Blaška, ktorý v kvartete hrá na husle, gitaru a aj píšťalu. Okrem neho hudobnú skupinu tvorí Marián Kučerka a Martin Halo s akordeónmi a Matúš Brandajský, hrajúci na bas gitaru. Na koncertoch ich sprevádza aj talentovaná speváčka Daniela Matejovičová.

Ľudia od nich chceli nahrávku

Ako nám ďalej hudobník prezradil, odozva na ich tvorbu je skvelá. „Stretávame sa s veľmi pozitívnymi ohlasmi, ľudia si oddýchnu, načerpajú nových síl a zabudnú na problémy a starosti, ktoré všetci denno-denne zažívame. Snažíme sa rozdávať radosť a lásku medzi ľudí.“ Kvarteto sa môže dokonca pochváliť prvým albumom, nápad však nevzišiel priamo z ich hláv. „K nahratiu nás priviedli ľudia, ktorí sa dožadovali CD-čka. Rozhodli sme sa začať s vianočnými piesňami, lebo s tými sme začínali.“ V ich repertoári však v súčasnosti sa nachádzajú rôzne veselé piesne, ktoré hrávajú na dedinských akciách, oslavách či večierkoch.

Vianočný album je na svete

A čo na albume nájdete? Očakávať môžete známe vianočné koledy, typické pre celé Slovensko, okrem nich však aj viaceré single, ktoré sú možno menej známe, no o to viac zaujímavejšie. Ako sme sa dozvedeli, na CD nechýba ani klasika, ako Tři oříšky pro Popelku, bez ktorej si Vianoce mnohí nevedia ani predstaviť. „Viackrát sme na túto pieseň, ktorú spieva Daniela Matejovičová, počuli veľmi pozitívne ohlasy. Dokonca zopár ľudí nám povedalo, že keď pri tejto piesni zatvoria oči, počujú už bohužiaľ zosnulú Ivetu Bartošovú."

Štvoricu hudobníkov môžete vidieť počas decembra na televíznych obrazovkách, vychutnať si ich môžete aj na živom koncerte. Na každom z nich si môžete priamo od kvarteta zakúpiť CD.

Program vystúpení Bojňanského kvarteta

  • 13. december 2015 o 15:00 – Vrútky (Martin) – vianočný program TV Šláger
  • 20. december 2015 o 17:00 – Horné Štitáre – koncert v kostole
  • 25. december 2015 o 7:30 – Rybany, sv omša v kostole
  • 25. december 2015 o 9:00 – Borčany, sv omša + koncert v kostole
  • 25. december 2015 o 15:00 – Bojná, kostol, Jasličková pobožnosť
  • 26. december 2015 o 9:00 – Veľké Dvorany, sv.omša + koncert v kostole
  • 27. december 2015 o 9:00 – Nemčice, sv.omša + koncert v kostole
  • 27. december 2015 o 15:00 – Nitrianska Blatnica, koncert v kostole
  • 2. január 2016 o 17:30 – Urmince, sv.omša + koncert v kostole
  • 3. január 2016 o 10:30 – Prašice, sv.omša + koncert
  • 3. január 2016 o 15:00 – Jacovce, koncert v kostole
  • 6. január 2016 o 15:00 – Chrabrany, koncert v kostole

Foto: Bojňanské kvarteto

Vianočný album Bojňanské kvarteta
1
Galéria
Bojňanské kvarteto
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM