Katarína Jankeje Rôzne

Svadobná fotografka Katarína z Topoľčian: Zaľúbené páry stále preferujú klasickú romantiku!

Vyskúšala viaceré žánre, no svadobnú fotografiu si zamilovala. Aj napriek tomu, že je Topoľčianka, žiadajú si ju zaľúbené páry z celého Slovenska. Reč o je o talentovanej Kataríne Žitňanskej.

Ilustračný obrázok k článku Svadobná fotografka Katarína z Topoľčian: Zaľúbené páry stále preferujú klasickú romantiku!
Zdroj: Dnes24.sk

Katarína Žitňanská patrí k vyhľadávaným fotografom nielen v rámci okolia, ale aj celého Slovenska. Populárna svadobná fotografka nám v rozhovore prezradila, ako sa k tejto práci dostala, či by menila a prezradila nám aj aké trendy sú medzi zaľúbencami v kurze.

Čo Vás priviedlo k profesii fotografa?

K fotografovaniu som sa dostala asi ako každý, začalo to dokumentovaním do rodinného albumu. Asi najviac ma to pohltilo, keď sme čakali našu dcérku a potom, dá sa povedať, to už šlo samo. Svadba kamarátov, potom ďalšia, až sme si povedali, je to super, baví nás to, prečo to neskúsiť posunúť niekam ďalej.

Kedy ste začali s profesionálnym fotením? Spomínate si ešte na prvé fotenie svadby?

Profesionálne sa tomu s manželom, ktorý má na starosti kameru venujeme už 8 rokov. Samozrejme začiatky boli asi ako u každého, potrebovali sme investovať, rozširovať portfólio a samozrejme na sebe makať, aby bol výsledok taký, aký sme chceli. Na prvú pracovnú svadbu sa veľmi dobre pamätám, teda skôr na pocit, aký som na nej mala. Ako keď ste prvý deň v práci, chcete aby všetko skončilo ako má. Fotenie svadby je pre nás veľká zodpovednosť, pretože tá sa len tak zopakovať nedá.

Je rozdiel fotiť svadby a napríklad rodinné portréty?

Určite áno. Ja osobne som skúsila rôzne žánre, no vo svadobnej fotografii som sa našla. Na svadbe pracujem s ľuďmi, emóciami, ktoré nie sú hrané, sú tam naozaj, preto je ten deň iný, výnimočný. To na tom milujem.

Koľko snímok tak v priemere nafotíte počas jednej svadby?

Každá svadba je iná, každý pár je iný, preto sa ku každému snažíme pristupovať individuálne, počúvať jeho predstavy. Zvyčajne každý pár od nás dostane cca 600 fotografií.

Čo Vám fotenie svadieb dalo?

Dalo nám prácu snov. Dalo nám nových priateľov, pretože s veľa našimi „ex“ sme v kontakte aj roky po svadbe a sme radi keď sa k ním vraciame na tehuľkovské alebo rodinné fotenie. Dalo nám možnosť poznávať nové miesta, na ktoré by sme sa za bežných okolností asi nedostali.

Je nejaký špeciálny trend vo fotení medzi zaľúbencami?

Dnes je v móde snáď všetko (smiech). Momentálne frčí štýl vintage, retro šaty, alebo rekvizity. No väčšina našich párov volí romantickú „klasiku“. Nevesty sa inšpirujú rady na webe, takže fantázii sa medze nekladú. Samozrejme pokiaľ máte na experimenty v tak výnimočný deň odvahu.

Aké je podľa vás najideálnejšie miesto na fotenie svadieb?

V poslednej dobe je v kurze mať komplet svadbu na iba jednom mieste. Hostia teda prídu a už nemusia nikam cestovať, presúvať sa, ale môžu si vychutnať pohodu toho dňa. Ideálne na takéto miesta sú rôzne chateau, kaštiele ktorých sa našťastie dosť veľa v posledných rokoch zrekonštruovalo. Na ústupe sú už aj rôzne tradície a zvyky či odobierky, starejší alebo súťaže. Mám pocit, že novomanželia chcú aby bola svadba viac o nich, o ich láske, romantike a nie o tom čo sa má a čo sa musí.

Máte aj nejaké fotenie, na ktoré si často spomínate?

Takých je (smiech). Dobrá atmosféra je základ. Aj preto je osobné stretnutie určite dôležité, aby novomanželia zistili, či im ako ľudia sedíme, či prebehla „chémia“. Zažili sme bláznivé fotenia vo vode, v blate, naposledy sa novomanželia vo svadobnej róbe oblievali farbami. Pamätám sa na telefonát nevestičky na druhý deň, kde mi so smiechom rozprávala, ako potom strávili 3 hodiny v sprche a snažili sa zbaviť farby. Jej vlasy mali zelený nádych ešte pár dní ale našťastie to bol pár, ktorý bol za každú srandu.

Foto: Katarína Žitňanská

Svadobná fotografka Katarína Žitňanská
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM