Dávid Hrdý Rôzne

Ťažký údel malej Evelin z Ostratíc: Pomôcť sa jej rozhodol Topoľčanec Miloš

S ťažkými údelmi osudov ľudí sa stretávame takmer denne. Príkladom je aj príbeh malého dievčatka z Ostratíc. Nemôže sama chodiť a nerozpráva. Jej liečba je finančne náročná. Našťastie sú medzi nami ľudia ochotní pomáhať. Takí ako Miloš Matušík z Topoľčian.

Ilustračný obrázok k článku Ťažký údel malej Evelin  z Ostratíc: Pomôcť sa jej rozhodol Topoľčanec Miloš
Zdroj: Dnes24.sk

Evelinka a jej príbeh

Evelinka (3) je krásne, usmievavé dievčatko. So svojou mamičkou Líviou (25) žijú v Ostraticiach. Malá Evelin trpí rôznymi zdravotnými ťažkosťami už od narodenia. Najskôr jej bola diagnostikovaná detská mozgová obrna, neskôr túto diagnózu lekári vyvrátili a skonštatovali, že sa možno jedná o metabolickú chybu. V súčasnosti nie je ani jasné, čo spôsobuje Evelinkine ťažkosti. Chodiť môže len pomocou chodúľky. Jej liečba je finančne veľmi náročná a zdravotné poisťovne hradia iba základné lekárske úkony. Potrebuje ďalšiu liečbu, ktorú podstupuje v Medical Adeli Centre v Piešťanoch.

Lívia je na predĺženej materskej dovolenke a je rozvedená. Po tom, čo sa jej manžel dozvedel, že Evelin je chorá ich opustil. Jej mesačný príjem spolu s rodinnými prídavkami je 250 eur, jej bývalý manžel jej posiela výživné vo výške 150 eur + 100 eur jej prispieva nadácia Dobrý anjel. Po zaplatení nájmu 295 eur je konečná suma príliš malá na poskytnutie takej starostlivosti akú by Evelinka potrebovala. Lívia by pre ňu chcela najmä špeciálny kočík a auto.

Rozhodol sa pomôcť

Na náš facebookovský profil sme dostali pozvanie na charitatívny turnaj. Poslal nám ju Miloš Matušík z Topoľčian, ktorý sa rozhodol Evelinke a jej mamine pomôcť. Jeho iniciatíva nás zaujala a preto sme ho oslovili, aby nám povedal viac. Miloš má 42 rokov a je z Topoľčian. Pracuje v topoľčianskej nemocnici na oddelení ARO. Je aktívny športovec a člen združenia Slovenské ľadové medvede. O životnom údele malej Evelin sa dozvedel z novín. „Dozvedel som sa o nich z jedného regionálneho týždenníka ,kde vyšla prosba o pomoc pre Evelinku a preto som sa rozhodol opäť pomôcť“povedal na úvod Miloš.

Iniciatíva na zorganizovanie tejto charitatívnej akcie prišla z jeho hlavy. „Iniciatíva bola moja a následne hneď schválená aj predstaviteľmi klubu TJ Slovan Krušovce pánom Ivanom Hubinským – starostom obce a predsedom klubu a tajomníkom Ľubomírom Čanigom“ pokračoval. Evelinke sa Miloš rozhodol pomôcť ešte skôr. A to na akcii Ľadových medveďov. „Prvú zbierku pre Evelinku som už robil v marci na Duchonke na akcii Ľadových medveďov, no pre nedostatok času na organizáciu zbierky sa na peknú divácku návštevu vyzbierala suma „len“200€. Preto som sa rozhodol opäť skúsiť pomôcť“ dodal.

Športovci sa spojili pre dobrú vec

Turnaj mal mať pôvodne inú formu. „Plán bol najskôr úplne iný . Zorganizovať obyčajný turnaj medzi tromi mužstvami z okolitých dedín a jedného mužstva z Rakúska .To však účasť nepotvrdilo ,tak som začal premýšľať čo ďalej „ ozrejmil Miloš. Na sociálnej sieti sa dozvedel o futbalovom mužstve TV JOJ. O plánovanom turnaji teda napísal známemu redaktorovi Jožovi Kubánimu, ktorý účasť prisľúbil. Dal Milošovi kontakt na kapitána tímu, známeho moderátora Jána Mečiara a dohodli sa.

Ďalšie tímy sa pridali. Cez Jozefa Ondrušku, rodáka zo Solčian a funkcionára FC Nitra sa dostal k prezidentovi klubu Old boys Nitra Jánovi Dingovi, ktorý taktiež povrdil účasť ich klubu. Miloš sa snažil zapojiť aj známe osobnosti zo športu. Zámerom je obliecť ich do dresu Krušoviec.“Siete som rozhodil na viacerých priateľov ,ktorí poznajú osobnosti slovenského športu ,keďže chceme aby aj dres výberu Krušoviec obliekli známi športovci –funkcionári . Problém je však v tom, že na Slovensku sa hrá už tretie kolo najvyššej futbalovej súťaže alebo hokejové mužstvá začínajú s prípravami na novú sezónu. A na tom stroskotala aj ochota známeho komentátora Sláva Jurka prísť moderovať tento turnaj ,žiaľ komentovať bude zápas Myjava –Trnava“ dodal k účastníkom turnaja.

Bohatý program pre všetkých

Turnaj sa uskutoční poslednú júlovú sobotu. Na návštevníkov čaká napríklad prezentácia motocrossového športu v podobe Enduro tímu Suchodolie, súťaž v kopaní pokutových kopov o zaujímavé ceny, občersvenie či deťmi obľúbený skákací hrad. Turnaj zakončí večerná „krušovská bavenica“. Na celú akciu bude jednotné vstupné 1 euro a výťažok poputuje malej Evelin.

Organizovanie podujatia tohto typu nie je nič ľahké. Opýtali sme sa Miloša čo si on myslí o takejto pomoci ľudí, ktorí to najviac potrebujú.“Nie každé dieťa má šancu vyrastať s rodičmi v šťastí a užívať si radosti dospievania. Nie je málo tých ľudí, ktorým život sťažila zákerná choroba a veľa je takých, ktorí i napriek bolesti a utrpeniam nestratili svoju nádej. Takýmto ľuďom treba pomôcť. Pomôcť dostať sa na nohy života a vyčarovať im na tvári úsmev, pretože tak to po správnosti má byť „ odpovedal Miloš.

Ak aj vy chcete podporiť malú Evelin a pomôcť tak jej aj jej mamičke urobte tak tým, že prídete 27. júla o 13:00 na futbalový štadión do Krušoviec. Užijete si príjemný deň a zároveň prispejete na dobrú vec. Na turnaji budú hrať tímy TV JOJ, Old boys Nitra a Slovan Krušovce (starí páni+osobnosti športu). “Nikdy by sme nemali zabúdať na tých druhých a aspoň malým dielom by sme sa mali s nimi podeliť o našu radosť“ povedal na záver Miloš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM