Katarína Jankeje Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Rýchla jazda, cudzie autá pred domom, i toto trápi obyvateľov ulice Mieru

Hluk, rýchla jazda, prašnosť, obsadené miesta pred vlastnou bránou. Toto sú problémy, s ktorými bojujú na každodennej báze obyvatelia ulice Mieru v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Rýchla jazda, cudzie autá pred domom, i toto trápi obyvateľov ulice Mieru
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk

Miestna nemocnica v blízkosti rodinných domov spôsobuje nemalé problémy aj ľuďom z Ulice Mieru. Návštevníci Nemocnice s poliklinikou začínajú už v skorých ranných hodinách rušiť svojou jazdou spánok obyvateľov, to však nie je všetko. Absencia dostatočného počtu parkovacích miest spôsobuje, že obyvatelia ulice často nájdu pred vlastnou bránou zaparkované cudzie auto.

Hluk a cudzie autá pred domom

Už skoro ráno to začína, auto za autom. Ten hluk je hrozný, najhoršie na tom je, že keď chcem vyjsť s autom z dvora, mám pred bránou cudzie auto. A to sa deje každý deň, ide to poriadne na nervy,“ prezradila obyvateľka ulice. Oslovili sme primátora Petra Baláža, ten vidí situáciu inak: „Nemocnica s poliklinikami n. o., pracovisko Topoľčany má priamo v areáli nemocnice vytvorené parkovisko. Nové parkovacie plochy vytvorilo aj mesto na Ul. Streďanskej (zadný vchod do nemocnice) v celkovom počte 37 miest, ktoré môžu slúžiť aj návštevníkom nemocnice z dôvodu vyšetrenia, resp. ošetrenia.“

Chýbajú spomaľovače

I samotná jazda vodičov je často nebezpečná, hranie sa detí na ulici, o tom nemôže byť ani reči. „Ja malé deti už síce nemám, ale strach by mi nedovolil pustiť ich vyvádzať po ulici,“ dodáva dôchodkyňa. Povolená je síce 40tka, no chýbajúce spomaľovače dovoľujú šoférom občas pekne dupnúť na plyn. „Na ulici Športovcov sú namontované dva spomaľovače, prečo nie sú na tejto, je nepochopiteľné,“ povedal pán Peter. Podľa mesta dopravnú situáciu na tejto ulici nie je potrebné riešiť. „S inštaláciou spomaľovačov v tejto lokalite neuvažujeme, nakoľko táto lokalita je riešená zónou, t. j. rýchlosť je obmedzená na 40 km/h,“ informuje Baláž.

Nevyužité parkovisko

Istým riešením by bol vznik nového parkoviska či obnovenie toho starého medzi ulicami Mieru a Fraňa Kráľa. „Parkovisko kedysi fungovalo, nevieme čo sa stalo, zrejme to súvisí so zmenou majiteľa nemocnice. Teraz to tu zarastá burinou a kazí vzhľad,“ dodáva Peter. To však nepatrí mestu, ale nemocnici. „Čo sa týka nevyužívaného parkoviska, táto plocha je v súkromnom vlastníctve. Je vecou zriaďovateľa nemocnice, či zváži možnosť rozšírenia parkovacích plôch v areáli nemocnice, čo však nemusí pomôcť dopravnej situácii na Ul. mieru,“ dodáva Baláž.

S týmito problémami bojujú skoro všetky ulice v blízkosti nemocnice. I keď sa niektorí obyvatelia pokúsili situáciu ešte v marci tohto roku riešiť petíciou, nič sa neudialo. Hluk, veľký počet aut, prach vo vzduchu sú aj naďalej veľkou starosťou miestnych.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM