Kultúra

Tip na podujatie: Topoľčianski študenti predstavia v podchode módnu kolekciu

Výsledkom odvážneho experimentálneho projektu, v ktorom sa jeho autori pokúsia priblížiť svet módy, dizajnu a umenia študentom topoľčianskych stredných škôl, je módna prehliadka Sladké hry budúceho leta.

Ilustračný obrázok k článku Tip na podujatie: Topoľčianski študenti predstavia v podchode módnu kolekciu
Zdroj: Dnes24.sk

Kolekcia odevov na tohtoročné leto vznikla v produkcii Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 pod odborným vedením slovenskej odevnej dizajnérky Michaely Ľuptákovej. Módna prehliadka sa uskutoční v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch v piatok 6. júna. Živým koncertom ju bude sprevádzať slovenská hudobná skupina NVMERI.
Módna kolekcia Sladké hry budúceho leta vznikala formou netradičnej tvorivej dielne, ktorej členmi sa stali študenti topoľčianskeho gymnázia a Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Topoľčanoch. Študenti dostali jedinečnú príležitosť nahliadnuť do zákulisia tvorby módneho dizajnéra a jeho tímu. „Sladké hry budúceho leta je jednoznačne mojou autorskou kolekciou. Vplyv študentov, ktorí sa na jej vzniku podieľali, je ale nepopierateľný. V porovnaní s mojimi predchádzajúcimi kolekciami je táto najnovšia prvou vyslovene orientovanou na mladého človeka,“ konštatovala Ľuptáková. Študenti oboch škôl sa zároveň stali členmi produkčného tímu módnej prehliadky, na ktorej sa verejnosť bude môcť s novou kolekciou zoznámiť.

V novej kolekcii odevov skladá Ľuptáková poctu významným predstaviteľom slovenskej kinematografie a otvorene priznáva inšpiráciu filmom Juraja Herza Sladké hry minulého leta z roku 1970. „Kolekcia odevov, určená na leto, je presiaknutá ľahkou a roztopašnou atmosférou filmu, v ktorom sa predstavila celá plejáda významných osobností slovenského herectva od Júliusa Satinského, Milana Lasicu, cez Františka Veleckého, Janu Plichtovú či Magdu Pavelekovú. V jej farebnosti možno nájsť odkazy na excelentnú kameru Jozefa Šimončiča, vďaka ktorej film získal hlavnú cenu na filmovom festivale v Monte Carle, ako aj na tvorbu impresionistických maliarov, ktorou sa inšpiroval i samotný Herz pri vzniku filmu,“ zhodnotila svoj najnovší výtvor Ľuptáková.

Michaela Ľuptáková pochádza z Martina. Odevný dizajn vyštudovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na Fachhofschule v nemeckom Trieri. Od roku 2006 sa venuje tvorbe autorských kolekcií, stylingu, kostýmovému výtvarníctvu a vytváraniu modelov pre konkrétnych zákazníkov. Jej módne kreácie a styling sú pravidelne publikované v printových médiách zameraných na módu a štýl. Svoju tvorbu predstavila na viacerých módnych prehliadkach na Slovensku i v zahraničí.

foto: Nástupište 1–12

Tip na podujatie: Topoľčianski študenti predstavia v podchode módnu kolekciu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM