Katarína Jankeje Samospráva

Topoľčancov kraj nepoteší: Statika nadjazdu je dobrá, kompletná obnova v blízkej dobe nebude!

Statika nadjazdu je v dobrom stave. Takýto výsledok priniesla nedávna diagnostika úseku Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK). Komplexná rekonštrukcia je v nedohľadne.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčancov kraj nepoteší: Statika nadjazdu je dobrá, kompletná obnova v blízkej dobe nebude!
Zdroj: Dnes24.sk

Topoľčiansky nadjazd nad železničnou traťou je tŕňom v oku mnohým vodičom, ktorí úsekom denne prechádzajú. Praskliny, nerovný povrch, toto sú najčastejšie sťažnosti vodičov, čo si myslia o stave nadjazdu a potrebe kompletnej opravy si môžete prečítať v našom článku: Nadjazd v Topoľčanoch slúži desiatky rokov: Obyvatelia strácajú trpezlivosť s jeho stavom!

Diagnostika skončila

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ako vlastník úseku vyčlenil ešte v roku 2013 z rozpočtu 40-tisíc eur na nevyhnutnú diagnostiku, ktorá mala odhaliť v akom stave je topoľčiansky nadjazd. Prieskum začal až na konci roka 2014 a bol ukončený v lete 2015. Odborný diagnostický prieskum mosta bol vykonaný Technickým a skúšobným ústavom stavebným, v Prešove Závery diagnostiky stanovili charakter a rozsah porúch na konštrukčných prvkoch mosta.

Statika mosta je dobrá

Nosné prvky mosta (nosníky, piliere, opory a priečniky) sú v dobrom technickom stave, bez ohrozenia statiky mosta, s odporúčaním vykonať lokálnu sanáciu poškodených častí. Monolitická dobetonávka medzi nosníkmi a súčasti mostného zvršku a mostného vybavenia (izolácia, rímsy, odvodnenie) vykazujú poruchy s odporúčaním ich opravy, resp. sanácie,“ informovala náš portál Oľga Prekopová, hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

O opravách rozhodne dôležitosť

Kraj sa teda podľa všetkého v prvom rade zameria na lokálne a čiastkové opravy a nie na kompletnú rekonštrukciu nadjazdu. „NSK je vlastníkom 2035 km ciest II a III. triedy a 525 mostov na území Nitrianskeho kraja. Tieto boli do vlastníctva NSK prevzaté od štátu v nevyhovujúcom stave, životnosť väčšiny ciest a mostov bola prekonaná,“ objasnila Prekopová. Ako dodala, kraj bude o opravách rozhodovať podľa naliehavosti a dôležitosti.

„Cesty a mosty vo vlastníctve NSK sú priebežne počas roka monitorované a na základe skutočného stavu ciest a mostov sa stanovuje spôsob opravy, poradie dôležitosti a naliehavosti opráv s prihliadnutím na všetky cesty a mosty vo vlastníctve NSK a tiež podľa finančných možností NSK,“ uviedla Prekopová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM