Katarína Jankeje Správy

Topoľčany majú schválený rozpočet: V budúcom roku sa potešia motoristi, chodci a milovníci športu

Posledné zasadnutie poslancov prinieslo okrem iného aj schválenie rozpočtu na rok 2016. Čo všetko mesto v nasledujúcich mesiacoch plánuje?

Ilustračný obrázok k článku Topoľčany majú schválený rozpočet: V budúcom roku sa potešia motoristi, chodci a milovníci športu
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Topoľčany bude budúci rok hospodáriť s rozpočtom vo výške asi 17 miliónov eur. Rozpočet, ktorý je na strane celkových príjmov i výdavkov vyrovnaný, schválili poslanci mesta na svojom poslednom rokovaní.

Niektoré požiadavky vyškrtli

Ako počas rokovania uviedol primátor Topoľčian Peter Baláž, do návrhu boli zapracované požiadavky výborov mestských častí, mestskej polície, občianskych združení a iných organizácií, ktoré predložili v stanovenom termíne svoje požiadavky. Významná časť požadovaných výdavkov musela byť z dôvodu vyrovnanosti rozpočtu znížená, presunutá alebo úplne vyradená z rozpočtu.

Rozpočet mesta Topoľčany bez finančných operácií pre rok 2016 je navrhnutý s prebytkom viac ako 87-tisíc eur. Ten by mal byť použitý vo finančných operáciách na pravidelné splátky úverov poskytnutých zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Bežné príjmy sú navrhnuté vo výške 17 088,8-tisíc, bežné výdavky zase vo výške 15 713,7 tisíc eur.

Dane pôjdu hore

Dôležitým bodom každoročného rozpočtu sú dane, na rok 2016 však Topoľčanci musia rátať s ich zvýšením. Poplatky sa posunú smerom na hor, či už pôjde o odvoz komunálneho odpadu, alebo dane za psa. Koľko psíčkari zaplatia v roku 2016 sa dozviete v článku: Psičkári, túto info neprehliadnite: V roku 2016 sa v Topoľčanoch zvýšia dane za psa. Celkovo narastú príjmy mesta v tomto smere o 17 000 eur.

Opravy ciest a lávky

Finančne náročnou bude rekonštrukcia ulice Cyrila a Metoda, mesto by do nej malo zainvestovať takmer 400 tisíc eur, obyvatelia sa taktiež dočkajú renovácie na ulici Mudroňovej. Pokračovať by sa malo aj s opravami lávky pre peších na ulici Továrnickej z pravej strany. Do rozpočtu 2016 sa zapracovala aj požiadavka na opravu múru cintorína z Gorkého ulice.

Radnica chce v budúcom roku finančne prispieť aj do športu. Pre mnohých bude isto potešujúce, že mesto plánuje vybudovať hokejbalové ihrisko, zimný štadión čaká výmena plexiskiel a mantinelov, futbalový zase obnova kotolne. Potešiť by sa mali aj deti z mestských častí, v rozpočte sa totiž počíta s investovaním do zakúpenia a montáže detských hracích prvkov v Malých i Veľkých Bedzanoch.

Môže vás zaujímať:

VIDEO: Parkovisko pri Kauflande spustilo slovnú prestrelku na topoľčianskom zastupiteľstve

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM