Katarína Jankeje Iné športy

Topoľčany budú dejiskom šachového sviatku: Viac ako stovka detí zabojuje na Žochárskom turnaji!

Približne stovka mladých šachistov sa očakáva v sobotu 25. októbra na už pomerne tradičnom Žochárskom turnaji. Ide už celkovo o štvrtý ročník tohto podujatia, na ktorom sa sústredenie mladých hláv za šachovnicami strieda s džavotom detí v prestávkach medzi kolami turnaja.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčany budú dejiskom šachového  sviatku: Viac ako stovka detí zabojuje na Žochárskom turnaji!
Zdroj: Dnes24.sk

Autorom myšlienky je Martin Bujna, ktorý s pomocou dobrovoľníkov z Topoľčianskeho šachového klubu úspešne pokračuje v jeho organizácii. Okrem iného je zároveň aj hlavným trénerom topoľčianskej šachovej mládeže, s ktorou aj za tak krátke obdobie stihol už získať medailové úspechy aj na celoštátnych podujatiach.

Dôležité je zúčastniť sa

“Snažíme sa toto podujatie organizovať tak, aby sme sprístupnili častokrát prvé príjemné šachové zážitky, čo najširšiemu počtu detí. Riadime sa okrem iného aj heslom, že nie vždy je tým najdôležitejším víťazstvo, ale veľkú rolu zohráva práve účasť na samotnej súťaži. Aj preto organizujeme toto podujatie so symbolickým štartovným do turnaja a zároveň sa snažíme vecnými cenami motivovať do ďalšej činnosti prakticky každého účastníka turnaja,” popisuje Martin Bujna.

Z celého západného Slovenska

Turnaja sa pravidelne zúčastňuje cez 30 detí z Topoľčian, okrem toho minulý rok naše mesto privítalo aj účastníkov z Bratislavy, Dunajskej Stredy, Prievidze, Dubnice nad Váhom, či Vrbového. Vekovo je toto podujatie ohraničené pre mládež do 14 rokov, výkonnostnej úrovne do 1400 elo bodov a je zaradený do celoslovenske série Grand Prix turnajov mládeže. Okrem hlavného turnaja sa však tradične organizuje aj B turnaj, ktorý je otvorený bez obmedzení pre všetky vekové a výkonnostné kategórie.

Organizácia takéhoto podujatia by bola značne náročnejšia nebyť okolo desiatky dobrovoľníkov z miestneho šachového klubu, ktorí dlhodobo pracujú s mládežou v našom meste, ale najmä aj pomoci od podporovateľov, ktorým patrí poďakovanie, že pomáhajú svojimi možnosťami udržiavaniu a progresu mládežníckeho šachu v Topoľčanoch.

Podujatie sa koná v sobotu 25. októbra v jedálni ZŠ sv. Don Bosca od 08:30 zhruba do 15:30. Viac informácií nájdete na stránke www.topolcianskysach.sk. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom emailu na zocharskyturnaj@gmail.com.

Text: Alexander Riabov

Foto: Topoľčiansky šachový klub

Šachový turnaj detí
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM