Katarína Jankeje Šport

Topoľčany vychovávajú talenty: Päť zlatých medailí pre naše deti na Majstrovstvách

Práca s topoľčianskou šachovou mládežou priniesla aj tento rok významné výsledky. Boli to práve mladí šachisti z nášho mesta, ktorí naplno ovládli vekovo ohraničené Majstrovstvá kraja v rapid šachu, ktoré sa konali v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčany vychovávajú talenty: Päť zlatých medailí pre naše deti na Majstrovstvách
Zdroj: Dnes24.sk

Vo vekových kategóriách do 6, 8, 10, 12, 14, 16 a 18 rokov delených na chlapcov a dievčatá, získali naši zverenci dokopy 5 zlatých medailí, čím tunajší Topoľčiansky šachový klub dokázal výsledkom predbehnúť ostatné šachové kluby v Nitrianskom kra­ji.

Deti z Topoľčian valcovali súťaž

Novým titulom Majstra kraja sa tak môže pochváliť 9-ročný Patrik Verbytskiy v kategórii chlapcov do 10 rokov. Patrik nadviazal na minulý rok, keď obsadil 3. miesto na Majstrovstvách SR do 8 rokov. V dievčenskej časti kraľovali “čechovovské” tri sestry Bujnové. V najmladšej kategórii do 6 rokov obsadila prvé miesto Dominika Bujnová, kategóriu do 8 rokov vyhrala Karolína Bujnová a do 10 rokov je najlepšou šachistkou v kraji najstaršia zo sestier Sára Bujnová. Majsterkou kraja v rámci dievčat do 18 rokov sa stala študentka gymnázia Miroslava Ondrušová. Účasť mládeže na súťaži kraja podporila Alexandra Gieciová.

Trio sestier Bujnových

Mnohí si môžu položiť otázku, čo stojí za úspechom sestier Bujnových, nielen o tom sa k dosiahnutému výsledku vyjadril aj ich otec a hlavný tréner topoľčianskej šachovej mládeže Martin Bujna, ktorý sa ich tréningu venuje intenzívne posledné štyri roky: “Je to významný úspech a dobrý pocit z práce pretavenej do konkrétnych výsledkov. Treba sa však pozerať dopredu a ďalej úspešne pokračovať na týchto slušných základoch.”

Rozvoju talentov určite napomáha aj to, že v poslednom období v klube až tri družstvá z celkovo piatich sú určené primárne pre mládež. Tá má tak možnosť získavať skúsenosti s klasickým ligovým tempom hry v prevažnej miere proti dospelým súperom. Perspektívu pre ďalšie zotrvanie v klube potom pre nich vytvárajú možnosti ďalšieho uplatnenia sa v hlavných tímoch. Konkrétne v A tíme, ktorý túto sezónu po 11 rokoch opäť zápolí so súpermi v 1. lige, ako aj v dobre našliapnutom B družstve, ktoré po prvej polovici sezóny vedie tabuľku 3. ligy. Najsilnejší juniorský tím, C družstvo, vedie po 5. kolách tabuľku 4. ligy.

Foto: Jozef Belaň

Text: Alexander Riabov

Topoľčiansky šachový klub úspešne
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM