Dávid Hrdý Samospráva

Topoľčianska nemocnica hľadá financie: Chce rekonštruovať operačné sály

Nemocnica s poliklinikou Topoľčany n.o. disponuje šiestimi operačnými sálami. Tie sú momentálne vo vyhovujúcom stave, avšak vzhľadom k súčasným trendom operačných sál v zdravotníctve sú zastaralé.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianska nemocnica hľadá financie: Chce rekonštruovať operačné sály
Zdroj: TASR

Odkiaľ získať zdroje na komplexnú rekonštrukciou operačných sál v topoľčianskej nemocnici? To je momentálne otázka, ktorú rieši nezisková organizácia spravujúca nemocnice v Topoľčanoch a Leviciach. V Topoľčanoch sú operačné sály pripravené a nemocnica je schopná zabezpečovať ich prevádzku tak, že termíny operácií nie sú ohrozené. „Nemáme ich zatvorené, ani neboli vyhlásené za nevyhovujúce, ale už nezodpovedajú tým trendom, ktoré v zdravotníctve pri operačných sálach dnes sú,“ povedala riaditeľka topoľčianskej nemocnice Marta Eckhardtová.

Finančne náročná rekonštrukcia

Na základe štúdie, ktorá bola vypracovaná v roku 2005 by sa náklady na rekonštrukciu sál vyšplhali na 126 miliónov EUR. Podľa riaditeľky Marty Eckhardtovej by suma bola dnes vyššia. V hre boli aj peniaze so štrukturálnych fondov EÚ, prostredníctvom ktorých sa mala modernizácia uskutočniť. „Dúfali sme, že bude k dispozícii Operačný program zdravotníctvo, žiaľ nie je. Napriek tomu musíme začať s prípravou rekonštrukcie a dúfať, že sa nám peniaze podarí zohnať,“ povedala Eckhardtová.

Jedinou alternatívou sú financie z Európskej únie

Kvôli finančnej náročnosti sú momentálne jedinou možnosťou ako pokryť náklady na rekonštrukciu prostriedky , o ktoré sa môže nemocnica uchádzať z fondov Európskej únie. „Peniaze momentálne nemáme, ale aj tak ideme pripravovať projektovú dokumentáciu a keď budú známe programy v rámci fondov Európskej únie, tak sa o ne budeme uchádzať. Z vlastných zdrojov ani z prípadnej pomoci od Nitrianskeho samosprávneho kraja to zrealizovať nedokážeme. To by sme sály rekonštruovali asi 12 rokov,“ dodala Eckhardtová.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM