Rastislav Búgel Správy

Topoľčianska nemocnica v prvom štvrťroku so ziskom: Dosiahol vyše 260-tisíc eur

Krajská nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP) spravujúca nemocnice v Topoľčanoch a v Leviciach hospodárila v prvom kvartáli tohto roku s kladným hospodárskym výsledkom.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianska nemocnica v prvom štvrťroku so ziskom: Dosiahol vyše 260-tisíc eur
Zdroj: TASR

Podľa schváleného rozpočtu na rok 2016 má NsP zriadená Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) hospodáriť s celkovými nákladmi vo výške 29 117 035 eur a výnosmi v hodnote 29 273 125 eur. Na konci roka tak má dosiahnuť kladný hospodársky výsledok 156 090 eur. Plusové hospodárenie sa podľa riaditeľky NsP Marty Eckhardtovej darilo dosahovať už v priebehu prvých troch mesiacoch tohto roka. Ako uviedla, predbežný prevádzkový zisk NsP k 31. marcu bol vo výške 495 774,06 eura.

Kladný výsledok

Na tomto výsledku sa nemocnica v Topoľčanoch podieľala sumou 262 935,21 eura a levická nemocnica čiastkou 232 838,85 eura. Celkové náklady NsP dosiahli sumu 7 200 313,36 eura a výnosy 7 696 087,42 eura. „Kladný hospodársky výsledok sa v oboch zdravotníckych zariadeniach dosiahol aj napriek tomu, že nemocnice museli od 1. januára 2016 realizovať zákonom stanovené zvýšenie platov lekárov, ostatných zdravotníckych zamestnancov a minimálnej mzdy, čo predstavuje zvýšenie nákladov na mzdy a zákonné odvody v nemocnici Topoľčany o približne 29 000 eur a v nemocnici Levice o takmer 37 000 eur,“ uviedla Eckhardtová.

Najviac ide na mzdy a odvody

Ako doplnila, najväčší, takmer 60-percentný podiel na nákladoch predstavujú sumy vynakladané na mzdy a zákonné odvody. Lieky a zdravotnícke pomôcky predstavujú necelých 20 percent a platby na energie takmer sedem percent nákladov. „K dosiahnutiu kladného hospodárskeho výsledku v oboch nemocniciach mohlo dôjsť len neustálym prehodnocovaním jednotlivých druhov nákladov a ich čo najhospodárnejšiemu vynakladaniu, čomu vedenie nemocníc venuje maximálne úsilie. Rovnako aj hľadaniu nových možností zvyšovania výnosov a neustálymi rokovaniami s jednotlivými zdravotnými poisťovňami,“ skonštatovala Eckhardtová.

Onedlho by sa malo zmeniť

Fungovanie krajom zriadenej neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami by sa malo už čoskoro zmeniť. Zo správy neziskovky má vypadnúť nemocnica v Topoľčanoch. O jej prenájom a prevádzkovanie má záujem Svet zdravia, a. s., patriaci do skupiny Penta Investments. Spoločnosť je strategickým partnerom súkromnej firmy medisimo, s. r. o., z Galanty, ktorá si na prenájom topoľčianskej nemocnice robí nárok na základe nájomnej zmluvy, ku ktorej sa dostala v konkurznom konaní. Aj keď NSK túto nájomnú zmluvu vypovedal ešte v roku 2009, Najvyšší súd SR v roku 2012 rozhodol, že je aj naďalej platná. O prenájme a ďalšom osude topoľčianskej nemocnice budú krajskí poslanci rozhodovať na svojom mimoriadnom rokovaní už v utorok 17. mája.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM