Katarína Jankeje Rôzne

Topoľčiansky lektor tanca Karol Zaťko o kurzoch pre žiakov: Žiadosť o ruku, či nepoznané módne trendy!

Poctivé skúšanie, hodiny strávené na tanečnom parkete, drina a pot. Aj tak to môže vyzerať, keď sa deviataci pustia do prípravy na venček. Tradícia pretrvávajúca roky stále robí z chlapcov mladých džentlmenov a z dievčat dámy. Ako to vyzerá u nás, sme sa opýtali známeho učiteľa tanca Karola Zaťka.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčiansky lektor tanca Karol Zaťko o kurzoch pre žiakov: Žiadosť o ruku, či nepoznané módne trendy!
Zdroj: Dnes24.sk

Karol Zaťko nie je len topoľčianskym dlhoročným poslancom, mnohí po poznajú ako tanečného lektora, v súčasnosti pôsobiaceho v Tanečnom štúdiu Bailador.

Svojej vášni diplomovaného učiteľa spoločenských tancov sa venuje už desiatky rokov. „Na strednej škole som absolvoval tanečnú, v Bratislave som si štúdia spestril súťažnými spoločenskými tancami a po získaní diplomu učiteľa spoločenských tancov som tanec začal aj vyučovať,“ povedal nám Zaťko. Ako nám ďalej prezradil, aj on má svojho favorita spomedzi rôznych spoločenských tancov. „Ostatných šesť rokov je mojím favorit tancom tango argentino. Pre mňa je čerešničkou na tanečnej torte.“

V tanečnej sa učia rôzne štýly

Láskou k tancu nadchýna i mladých ľudí z nášho mesta. V rámci svojej profesie pripravuje žiakov i v rámci spoločenskej etikety.

„V kurze spoločenských tancov sa učí waltz, valčík, foxtrot, chacha, tango, polka, čardáš a jive, žiaci sa radi učia všetky z nich. Zdanlivo ľahký valčík si však vyžaduje odtancovať zopár kilometrov na to, aby vyzeral naozaj elegantne,“ vysvetlil obľúbený lektor.

Venček je nadčasová záležitosť

Karol Zaťko sa o budúcnosť venčekov nebojí, podľa neho sa záujem u našich mladých ľudí dokonca zvyšuje. „V Topoľčanoch absolvuje tanečné kurzy asi viac žiakov a študentov ako pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi.“ Skonštatoval však aj to, že počítačová doba má svoje negatíva aj v rámci tanečných dovedností. „To, že pri počítačoch je dnes mládež aj na úkor pohybových aktivít, sa čiastočne prejavuje aj na tanečnej šikovnosti dnešnej mládeže. Tanečné venčeky sú oddávna a neustále považované za prvý ples mladých ľudí a aj rodičia ich podporujú svojou prítomnosťou na nich.“

Mladí vedia prekvapiť i pobaviť

V rámci tanečných kurzov pre mladých sa zvykne preberať už spomínaná spoločenská etiketa. I tá môže priniesť situácie, ktoré si človek zapamätá ešte poriadne dlho.

"Jeden ôsmak sa ma pred pár rokmi s plnou vážnosťou opýtal, ako treba požiadať o ruku – bolo to asi vážne,“ prezradil nám so smiechom topoľčiansky poslanec. Ako však na záver dodal, možné foux pas sa vie prihodiť nielen žiakom a študentom, ale aj lektorom. „Raz ma od trapasu ochránila moje manželka. Požiadal som ju, aby taktne upozornila dievčinu, ktorej spod sukne vytŕčala spodnička. Manželka sa začala smiať a vysvetlila mi, že to je módna vlna!“

Foto: Karol Zaťko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM