Dávid Hrdý Rôzne

Topoľčiansky pivovar: Pýcha mesta a jeho zašlá sláva

Topoľčiansky pivovar a značka jeho piva patrila kedysi k pojmom. Pri vstupe do mesta nás vítala tabuľa s nápisom: „ Vitajte v meste piva“. Dnes tomu tak nie je. Výroba piva u nás skončila. Jej tradícia sa viaže k začiatku 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčiansky pivovar: Pýcha mesta a jeho zašlá sláva
Zdroj: TASR

Pivo sa varilo už v dávnej minulosti

Pivovarnícka tradícia Topoľčian je nespochybniteľná. Je známe, že sa tu pivo varilo už v minulých storočiach. Začiatkom 19. storočia tu boli dva funkčné pivovary. Existencia pivovarníctva bola podmienená najmä klimatickými podmienkami priaznivými pre pestovanie sladovníckeho jačmeňa a chmelu. Región sa vyznačoval aj dostatkom kvalitnej vody.

Samotná výstavba súčasného topoľčianskeho pivovaru sa začala v roku 1958. Prebiehala v troch etapách. Ako prvá bola postavená sladovňa, ktorá pojala 16 500 ton.Prvý slad bol vyrobený v roku 1960. Druhá etapa zahŕňala výstavbu pivovaru, ktorý mal kapacitu 345 000 hektolitrov za rok a neskôr až 500 000 hekto­litrov. Prvé vyrobené pivo vyšlo z topoľčianskeho pivovaru 1. mája 1964.

Pivovar ako symbol mesta Topoľčany

Topoľčiansky pivovar patril do roku 1988 pod národný podnik Slovenské sladovne Trnava. Neskôr bol včlenený do štátneho podniku Pivovary a sladovne Bratislava. Samostatnosť a právnu subjektivitu nadobudol v roku 1990. Po rozpade Československej republiky a vzniku samostatnej Slovenskej republiky bol v roku 1994 sprivati­zovaný.Kontro­lu nad ním prevzali akcionári v podobe zamestnancov a mesta. Dá sa povedať, že sa z neho stal akýsi „rodinný“ podnik Topoľčian. A tak bol aj vnímaný počas celej jeho existencia obyvateľmi mesta.

Kvalitné pivo = celosvetový úspech

V Topvare sa vyrábalo pivo významnej kvality. Svedčí o tom aj fakt, že sa exportovalo do 11 krajín sveta. Z topoľčianskeho sladu vyrábali pivo napríklad vo Venezuele, Japonsku, Angole či Švajčiarsku. Jedným z pilierov úspechu bola aj špičková technológia využívaná v Topvare. V čase jeho najväčšej slávy produkoval týždenne milión a ročne okolo 50 miliónov fliaš piva. Raritným bol na Slovensku aj kvôli stopercentnému využívaniu jeho kapacity.

V roku 2000 predal až 604 000 hektolitrov piva. Topvar bol držiteľom Ceny Slovenskej republiky za kvalitu, ako prvý získal medzinárodný certifikát ISO 2000, bol držiteľom 11 zlatých medailí Slovak Gold a 8 zlatých medailí na výstave Agrokomplex.

Prvé miesto obsadil na Grune Woche v Berlíne a významné je aj ocenenie Pivo Českej republiky 2000. Topvar bol napríklad aj oficiálnym dodávateľom piva pre slovenský dom na Letných OH v Sydney. O úspešnosti topoľčianskeho piva svedčí aj fakt, že si dlho držalo svoju pevnú pozíciu na trhu. A to v podmienkach keď už 5 slovenských pivovarov ovládali zahraničné spoločnosti.

Koniec pivovarníctva v Topoľčanoch

Topoľčanmi sa začala šíriť informácia, že už aj Topvar je na predaj. Spočiatku to obyvatelia vnímali ako nepotvrdenú informáciu. No skutočne sa začalo uvažovať o vstupe zahraničného obchodného partnera. Po rokovaniach v roku 2006 sa rozhodlo o predaji najskôr minoritného a potom majoritného podielu akcií. A keď predaj odobril aj Protimonopolný úrad, novým vlastníkom sa stala spoločnosť SABMiller. Výroba piva v Topoľčanoch skončila v roku 2010. Nový vlastník prepustil 175 zamestnancov a výrobu presunul na východ Slovenska. Momentálne je areál bývalého pivovaru využívaný ako administratívne a distribučné centrum.

Pivovar Topoľčany
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM