Rastislav Búgel Kultúra

TOTO musíte vidieť: Tribečské múzeum približuje expedície Slovákov na Mount Everest

Históriu československých a slovenských horolezeckých expedícií na Mount Everest približuje výstava v priestoroch Tribečského múzea v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku TOTO musíte vidieť: Tribečské múzeum približuje expedície Slovákov na Mount Everest
Zdroj: TASR

Predstavuje nielen úspešných horolezcov, ktorí v rokoch 1984, 1988, 1998 a 2011 zdolali najvyšší vrch Zeme, ale aj členov expedícií, ktorí tieto výstupy zabezpečovali.

Na výstave je nainštalovaných množstvo trojrozmerných exponátov a osobných predmetov účastníkov jednotlivých výprav na Mount Everest.

Výstava okrem úspešných výstupov československých a slovenských horolezcov na vrchol približuje aj zaujímavé fakty z histórie objavovania tohto himalájskeho pohoria, informovali pracovníci Tribečského múzea. Súčasťou výstavy je projekcia filmového dokumentu Krutá výzva autora Miloslava Končoka, ktorý autenticky zachytáva činnosť prvej československej expedície na Mount Evereste v roku 1984.

Výstavu pripravili pracovníci Slovenského olympijského výboru – Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave v roku 2014 pri príležitosti 30. výročia prvého výstupu slovenských horolezcov na vrchol Mount Everest a nedožitých 80. narodenín horolezeckej legendy Jozefa Psotku. Po premiére v Podtatranskom múzeu v Poprade a repríze v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach ju môžu do konca februára tohto roka vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM