Rastislav Búgel Rôzne Kultúra

Tribečské múzeum láka: Lesné a vodné biotopy, na jednom mieste množstvo preparátov

Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Tribečské múzeum láka: Lesné a vodné biotopy, na jednom mieste množstvo preparátov
Zdroj: Dnes24.sk

„Výstavou Život v lesných a vodných biotopoch sa múzeum rozhodlo zviditeľniť pestrosť živočíšnych druhov obývajúcich lesné a vodné biotopy, ktoré sú zásobárňou nespočetného množstva životných foriem, organizmov,“ informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Výstava bude otvorená v priestoroch múzea do 4. januára budúceho roka.

Orol skalný, orliak morský, diviak lesný, muflón lesný, daniel škvrnitý patria k najväčším druhom, ktoré môžu návštevníci na výstave vidieť. Zaujímavé sú aj rôzne druhy rýb ako sivoň americký, zubáč obyčajný, šťuka severná až po veľkého sumca obyčajného. Z obojživelníkov, živočíchov viazaných v larválnom štádiu života na vodu, majú na výstave zastúpenie skokan hnedý, skokan zelený, ropucha zelená. Výstavu dopĺňa obrazový a textový materiál zaujímavých lokalít a obrázky hmyzu, ktorý sa v uvedených biotopoch bežne vyskytuje.

Lesné biotopy sú najrozšírenejšími prírodnými biotopmi na Slovensku. Nachádzajú sa od údolných nív panónskej oblasti až po horské masívy Karpát. „Každý lesný typ biotopu má svoju osobitnú štruktúru, funkcie a typické druhy. Smrekové, dubovo-hrabové lesy a iné typy sa vyvíjali v rôznych podmienkach prostredia, v ktorých významnú rolu zohrával a stále zohráva človek. Ich rozmanitosť a druhová pestrosť je veľmi vysoká a preto si zasluhujú ochranu,“ skonštatoval Opáth.

Potoky a rieky vrátane ich brehových porastov, jazerá, rybníky, močiare, tône patria k vodným biotopom, ktoré tvoria životné prostredie pre pestrú škálu rastlín a živočíchov. Odlišnosť rastlinných a živočíšnych druhov v jednotlivých typoch vodných biotopov určujú hlavne ich rozdielne morfologické vlastnosti, svetelné podmienky, prúdenie, teplota vody, množstvo živín alebo kyslíka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM