Správy

Trojmesačná rekonštrukcia je minulosťou: V Topoľčanoch otvorili vynovený urgent

Topoľčianska nemocnica má novú centrálnu ústavnú pohotovostnú službu (ÚPS). Po trojmesačnej rekonštrukcii priestorov ju v stredu slávnostne otvorili a spustili do prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Trojmesačná rekonštrukcia je minulosťou: V Topoľčanoch otvorili vynovený urgent
Zdroj: TASR

Pacienti, ktorí potrebujú urgentnú zdravotnícku pomoc, tak nájdu všetky potrebné ambulancie na jednom mieste, hneď pri hlavnom vchode do nemocnice. „Obrovské pozitívum tohto pracoviska je jeho komplexnosť. To znamená, že pacient už nemusí hľadať, kde dostane patričné adekvátne ošetrenie, ale vojde do jedného priestoru, do jednej centrálnej čakárne a tam si ho už podľa jeho problému, závažnosti stavu alebo diagnózy zoberie buď chirurg, internista, alebo v prípade úrazu traumatológ a to všetko na jednom mieste. To je to obrovské pozitívum,“ skonštatoval riaditeľ nemocnice Svet zdravia Topoľčany Viktor Dudáš.

Rekonštrukcia priestorov si vyžiadala investíciu 100 000 eur, ďalších približne 70 000 eur predstavujú náklady na technické a prístrojové vybavenie ambulancií. Vznik centrálnej ÚPS ocenili aj lekári, podľa ktorých sa vďaka nej výrazne zvýši komfort pacientov a zefektívni sa tiež práca zdravotníkov. „Teším sa z nových investícií, teším sa z toho, že sa urobil jednotný priestor pre akútneho pacienta, ktorý nemusí blúdiť. Príde do nemocnice a je mu úplne jasné, kam má ísť a čo má robiť. Je tu tím ľudí, odborníkov a tiež potrebné prístrojové vybavenie, vďaka ktorému môžeme pacientom pomôcť hneď a na jednom mieste,“ uviedol primár všeobecnej chirurgie Emil Duleba.

Na centrálnej ÚPS bude zdravotnícky personál pacientom k dispozícii 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Celý nový trakt bude členený do internistického, chirurgického a traumatologického celku. Tie budú tvoriť ambulancie pre vyšetrenie pacienta, expektačné lôžka kompletne vybavené pacientskou rampou, monitormi na sledovanie vitálnych funkcií, infúznymi stojanmi, vyšetrovacími lôžkami i zázemím pre zdravotnícky personál.

V internistickej časti sa navyše nachádza aj samostatná izolačná miestnosť pre infekčného pacienta, ktorého je potrebné dočasne oddeliť od ostatných. Jej priestory, spolu s čakárňou pre pacientov, sú monitorované kamerovým systémom. Súčasťou chirurgického a traumatologického celku je aj hygienický filter. Ten poskytuje zdravotníckemu personálu priestor na dekontamináciu pacienta, ktorý prišiel do nemocnice v zlom hygienickom stave.

Ambulancia traumatológie je napojená aj na sadrovňu a zákrokovú miestnosť, v ktorej budú lekári schopní uskutočniť jednoduché chirurgické a traumatologické zákroky.

Nemocnica nakúpila pre centrálnu ÚPS nové vybavenie. Pribudli polohovateľné lôžka, monitory na sledovanie vitálnych funkcií, nové pacientske rampy, nábytok či vzduchotechnika.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM