Rôzne

U nás Dušičky, v Amerike Heloween: Čo hovorí história?

Čomu dávate prednosť vy? Každá domácnosť má iné tradície.

Ilustračný obrázok k článku U nás Dušičky, v Amerike Heloween: Čo hovorí história?
Zdroj: Webnoviny.sk

Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých – ľudovo Dušičky, vychádzajú spolu s Halloweenom z keltskej tradície.

Dušičky – Pamiatka zosnulých …

Tento sviatok pripadá na 2. novembra. Teraz vychádza na sobotu. Spomienku zaviedol svätý opát Odilo z Cluny v roku 998, ktorý sa takto snažil čeliť pretrvávajúcim pohanským obradom. Vplyvom clunyjských mníchov sa táto spomienka behom 11.storočia veľmi rozšírila. V Ríme ju prijali v 14. storočí.
V kresťanskej tradícii je zvykom v tento deň či obdobie navštevovať cintoríny. Na hrobe svojich najbližších zapáliť sviečku, či položiť kvetiny a tak si uctiť ich pamiatku. U kresťanov to symbolizuje vieru vo večný život.

Sviatok všetkých svätých …

Deň pred Pamiatkou zosnulých,1. no­vembra, si pripomíname Sviatok všetkých svätých. Veriaci si počas omší pripomínajú svätých, ktorí viedli pravý kresťanský život, žili a zomreli vo viere v Ježiša Krista. Spomínajú a modlia sa aj za tých, ktorí nemajú miesto v kalendári, neboli vyhlásení za svätých, ale žili čestným životom, konali dobro a vedeli sa obetovať pre iných. Korene sviatku Všetkých svätých siahajú do 4. storočia. Vo Východnej cirkvi sa totiž už vtedy slávila spomienka na všetkých tých, ktorí položili svoj život pre vieru. V Západnej Cirkvi sa datuje vznik spomienky na všetkých svätých na začiatok 7. storočia. Pápež sv. Bonifác IV. nariadil, aby sa vo výročný deň posviacky chrámu Panteónu konala slávnosť všetkých svätých.
Pápež Gregor III. v roku 731 vystaval v chráme sv. Petra kaplnku ku cti všetkých svätých apoštolov, mučeníkov a spravodlivých. Spolu s biskupmi nariadil, aby sa slávnosť uctievania všetkých svätých slávila v Ríme 1. novembra. Veriaci si tak začali pripomínať, že je mnoho svätých, ktorí počas roka nemajú svoj sviatok. Ich spoločná oslava tak začala spadať na 1. november. O sto rokov neskôr (roku 844) pápež Gregor IV. rozšíril slávenie tohto sviatku na celú Cirkev. Odvtedy sa každoročne slávi po celom svete.

1. november je u nás zároveň dňom pracovného pokoja.

Haloween …

Každý rok slávia Američania 31. októbra sviatok zvaný Halloween. Ako sa však tento zvyk rozšíril v Amerike?

Zvykom, ktorý prebiehal v Amerike, bolo tzv. Rozsväcovanie čarodejníc, kedy ľudia chodili so sviečkami od jedenástej do polnoci pričom ak sviečky horeli celú dobu, bolo to dobré znamenie, ale ak zhasli, znamenalo to, že ich sfúkli čarodejnice, ktoré prinášali nešťastie.
Sviečky sa dodnes dávajú do vydlabaných tekvíc, ktorým sa vyrezávajú i tváre a nazývajú sa Jack O´Lantern. Kto však bol tento Jack? Legenda tvrdí, že Jack bol zlý, chamtivý človek, ktorý nikdy nikomu nepomohol. Keď zomrel, nemohol sa dostať kvôli svojej zlobe do neba, ale pretože hral triky na diabla, nemohol ísť ani do pekla. Nakoniec mu bolo prisúdené blúdiť po tomto svete s lampou až do súdneho dňa. Ľudia si dodnes vyrezávajú tekvice a dávajú do nich sviečky, aby si tak pripomenuli čo sa stane s ľuďmi, ktorí sú chamtiví a zlí.

Hoci Halloween v dôsledku globalizácie postupne preniká aj k nám, nie je zatiaľ tak rozšírený ako v Amerike, kde deti každý rok chodia od dverí k dverám a pýtajú si sladkosti, pričom ak ich nedostanú, tak vyvedú domácim malý žartík.

Sara

Zdroj: wikipedia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM