Rastislav Búgel Kultúra

Ulice a divadlá ožívajú: Začína sa Divadelná Nitra!

Nitru čakajú dni plné umenia a bohatý sprievodný program. Začína sa 23.ročník obľúbenej Divadelnej Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Ulice a divadlá ožívajú: Začína sa Divadelná Nitra!
Zdroj: Dnes24.sk

Inscenácia medzinárodne uznávaného berlínskeho súboru Volksbühne Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha dnes slávnostne otvorí 23. ročník festivalu Divadelná Nitra. Komická opera bude mať v Nitre svoju medzinárodnú premiéru.

Počas piatich dní plných špičkového európskeho aj slovenského divadla môžu návštevníci absolvovať stretnutia s výnimočnými hereckými a režisérskymi osobnosťami i sprievodné podujatia festivalu. V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 10 inscenácií uznávaných tvorcov z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, zo Slovinska aj Slovenska. Priamo na pódiu si vychutnajú výkony 87 hercov, tanečníkov a hudobníkov, informovala manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Načo umenie?

Mottom tohtoročného medzinárodného festivalu je otázka Načo umenie? „Prinesieme divadlo ako cestu dejinami, divadlo ako obraz sociálnych konfliktov, ako politický manifest, denník umelca, výsmech dnešného životného štýlu, ale aj divadlo ako obraz súčasného sveta a čistú zábavu,” konštatovala riaditeľka festivalu Darina Kárová. „Budeme sa spolu pýtať vážne i hravo, aký zmysel má umenie, aké môžu byť jeho témy a prejavy, o čom vypovedá, aký má vplyv na človeka, či dokáže zasiahnuť do histórie, aké je jeho postavenie v spoločnosti, kto ho potrebuje, kto ho má podporovať.”

Domáca a zahraničná tvorba

Okrem zahraničných diel nebude na Divadelnej Nitre chýbať domáca tvorba. Slovenské inscenácie tento rok vyberal do programu režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský. Festivalovým divákom ponúkne Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, Kapitál z Divadla Aréna, Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia zo Slovenského komorného divadla Martin, Svedectvo krvi z Činohry štátneho divadla Košice a Potkany z dielne svojho domovského divadla. Všetky predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny. Ďalších päť českých a slovenských divadelných diel prinesie sprievodná sekcia Festival Plus.

Desiatky podujatí

Téma Načo umenie? sa odrazí nielen v divadelných inscenáciách, ale aj vo vyše 50 podujatiach bohatého sprievodného programu. Ten prinesie na nitrianske námestie, do ulíc, na parkoviská, do výkladov, na reklamné plochy a do verejného priestoru mesta unikátne hudobné, výtvarné aj divadelné akcie, happeningy, koncerty, workshopy, súťaže pre dospelých i pre deti. Posledný deň festivalu, 1. október, bude patriť Dňu bez umenia. Iniciatíva, ktorá sa rozbehla na jar tohto roka, má symbolicky upozorniť na ohrozenú existenciu umenia. Počas dňa sa stretnú členovia Asociácie Divadelná Nitra s verejnosťou, oboznámia ju s cieľmi celoslovenskej iniciatívy a jej aktivitami či podporovateľmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM