Rastislav Búgel Krimi

Veľkonočné sviatky sa blížia: Polícia posilní hliadky na cestách

Veľkonočné sviatky prinútia sadnúť za volant aj takých vodičov, ktorí počas roka využívajú na presun iné formy dopravy. Na očakávaný zvýšený počet sviatočných šoférov reaguje aj polícia.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné sviatky sa blížia: Polícia posilní hliadky na cestách
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia posilní počas veľkonočných sviatkov dopravné aj poriadkové hliadky na celom Slovensku. Zároveň bude na cestách v týždni od 17. do 23. apríla dopravno-bezpečnostná akcia zameraná na kontrolu dodržiavania predpísaných rýchlostí. Na európskych cestách ju organizuje medzinárodná stavovská organizácia TISPOL združujúca služby dopravnej polície európskych krajín.

Zamerajú sa na rýchlosť a alkohol

„S príchodom veľkonočných sviatkov predpokladáme aj zvýšený presun vodičov, čím sa zvýši intenzita premávky na cestách. Policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na nehodových miestach a úsekoch. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Policajti budú okrem iného kontrolovať dodržiavanie najvyšších dovolených rýchlostí a zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok.

Nekompromisné riešenie

„Pozornosť budeme venovať najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, ako aj ich správaniu voči chodcom. Budeme pôsobiť preventívne, zistené priestupky budeme riešiť podľa závažnosti. Tak ako každý rok, opäť upozorňujeme, že vodiči pod vplyvom alkoholu v žiadnom prípade nepatria na cesty,“ uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Pripomenul, že jazda v opitosti nad jedno promile je trestným činom, za ktorý hrozí až ročné väzenie. „Takéto prípady budeme riešiť nekompromisne,“ dodal Ábel.

Polícia ďalej vyzýva vodičov, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali, dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam na cestách.

Vlani počas veľkonočných šiestich dní policajti odhalili pod vplyvom alkoholu takmer 40 vodičov motorových vozidiel a až 58 cyklistov. Priestupku, čiže jazdy pod vplyvom alkoholu do jedného promile, sa dopustilo 27 vodičov. Jazdiť nad jedno promile si trúflo 12 vodičov. Policajti zadržali 38 vodičských preukazov.

Čo sa týka dopravnej nehodovosti, počas minuloročných veľkonočných sviatkov eviduje polícia 99 dopravných nehôd, o život pri nich prišla jedna osoba, tri utrpeli ťažké a 31 osôb ľahké zranenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM