Katarína Jankeje Rôzne

Vianoce s vôňou byliniek: Deti získajú vedomosti i tvorivé zručnosti

Pre deti predškolského veku a žiakov základných škôl pripravilo múzeum v Topoľčanoch zaujímavé podujatie. Do konca roka majú naše ratolesti možnosť vyskúšať si zážitkové vzdelávanie s tvorivou dielňou a naučiť sa všetko o bylinkách.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce s vôňou byliniek: Deti získajú vedomosti i tvorivé zručnosti

Tribečské múzeum v Topoľčanoch sprístupnilo pre deti predškolského veku a žiakov základných škôl prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Vianoce s vôňou byliniek. „Formou zážitkového vzdelávania približuje a rozširuje poznatky o liečivých bylinkách a rastlinách, ktoré súvisia s vianočnou tematikou. Poukazuje na rozmanité účinky liečivých rastlín na ľudský organizmus. Približuje možnosti uplatnenia rôznych byliniek a ďalších prírodnín pri výrobe predmetov spríjemňujúcich vianočnú atmosféru. Pripomína tiež viaceré symboly, bez ktorých si najkrajšie sviatky v roku už nevieme predstaviť,“ informovala Oľga Kostolná z Tribečského mú­zea.

Do konca roka

Súčasťou podujatia je aj niekoľko perličiek z histórie, význam a pôvod vzniku tradícií. Nechýba ochutnávka čajov, pričom deti podľa vône a chuti určujú bylinky, z ktorých čaje pijú. Prezentačné podujatie potrvá v priestoroch Tribečského múzea v Topoľčanoch do konca tohto roka.

Bohaté tvorivé aktivity

Podujatie, ktoré obohatí vedomosti, a to nielen z predmetu prírodoveda, spestrí aj bohatá ponuka tvorivých aktivít. Deti si môžu vyrobiť identifikačný kruh liečivých rastlín, riešia pracovné listy, testy a tajničky. Zábavu i poučenie vekovo mladším návštevníkom prinášajú interaktívne hry, príslovia, puzzle, pexesá.

Vekovo starších a zručnejších návštevníkov čaká zhotovenie darčekovej menovky, miniatúrneho vianočného stromčeka alebo drobných vianočných ozdôb rozličnými technikami s využitím papiera, prírodných materiálov i cestovín. Zo zmesi sušených prirodzene voňavých kvetov a listov rastlín, ako lupienkov ruží, levandule, nechtíka, stračonôžok, mäty, šalvie a iných druhov, sušenej kôry citrusových plodov a korenín si môžu namiešať voňavé potpourri. Svoju predstavivosť a fantáziu dokážu uplatniť aj pri výrobe adventného venca a vianočného svietnika. „Ak si deti prinesú pomaranč a celé klinčeky, z podujatia si okrem drobného darčeka môžu odniesť aj originálnu aromatickú dekoráciu,“ povedala Kostolná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM