Vianočný recept od vás: AKO pripraviť najchutnejšie medovníčky?

Tradičné medovníky sú súčasťou Vianoc takmer v každej rodine. Prečítajte si overený recept od našej čitateľky a dlhoročnej vášnivej kuchárky Vierky z Topoľčian.

Katarína Jankeje
Ilustračný obrázok k článku Vianočný recept od vás: AKO pripraviť najchutnejšie medovníčky?
Zdroj: Dnes24.sk

Vianoce by neboli Vianocami bez vône tradičných medovníkov. Overený recept na ich prípravu nám zaslala dôchodkyňa Viera z Topoľčian: „Pre mňa je pečenie radosť a oddych. Moje medovníky si každá návšteva pochvaľuje, no chvíľu mi trvalo, kým som natrafila na absolútne najlepší recept,“ napísala nám dôchodkyňa.

Ako na prípravu?

„Do penista treba vymiešať zmäknutý rastlinný tuk, vajíčko, práškový a vanilkový cukor a med. Podľa chuti sa pridáva buď škorica, klinčeky či badián, aníz. Do základnej zmesi vysypeme preosiatu múku s kypriacim práškom. Nakoniec pridáme mlieko. Cesto vyvaľkáme na hrúbku zhruba 5 milimetrov. To je dobré zabaliť do mikroténového vrecka a dať na celý deň do chladničky.

Ako ďalej prezrádza pani Vierka, teraz nastáva jej obľúbená časť prípravy. „Formičky dnes kúpiť od výmyslu sveta, stačí si len vybrať, aký tvar chcete a začať vykrajovať. Ja zvyknem polovicu cesta potrieť žĺtkom, medovníky nebudú tak široké. V predhriatej rúre ich treba nechať piecť okolo 10 až 15 minút. Zase záleží na každom, ak niekto chce, hneď po upečení môže druhú časť potrieť rozšľahaným žĺtkom, aby sa krásne leskli. A ste hotoví.“ Ak sa chystáte upečené medovníky zdobiť, pani Viera radí nepotierať povrch, poleva tak dlhšie vydrží.

Tipy na mäkké medovníky

Dôchodkyňa nám napísala aj zaručený tip ako udržať vianočné medovníčky mäkké. „Aby neostali do Vianoc tvrdé, ja zvyčajne medzi ne do škatule vkladám kúsky chleba a jablka. Len si treba dať pozor a tie kúsky meniť, aby nezačali plesnivieť.“

Ingrediencie na cesto:

  • 50 gramov rastlinného tuku
  • 170 gramov práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 100 gramov medu
  • 500 gramov hladkej múky
  • 3 lyžice mlieka
  • prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • koreniny: škorica, aníz, klinčeky…
Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame