Eliška Šándorová Správy Rôzne

VIDEO: Na svete sú historicky prvé skladby zložené umelou inteligenciou

Na ich "živý" koncert zrejme nikdy nepôjdete, avšak nie je vylúčené, že ich skladby raz prevalcujú svetové hitparády. Reč je o neexistujúcich hudobníkoch.

Kto iný ako Japonci sú za najnovším pokrokom umelej inteligencie. Roboti, nahrádzajúci ľudí, nie sú v tejto krajine už nič výnimočné. Tento raz výskumníci zo Sony stvorili, s menšou pomocou neumelej inteligencie, novodobých „dídžejov“ – skladateľov.

Na projekte hudobnej kompozície pracovali od roku 2012. Na svete sú dva historicky prelomové hity. Prvým je skladba „Daddy’s Car“, ktorá je založená na štýle skupiny The Beatles.

Zdroj: YouTube.com

Druhým hudobným počinom je pieseň „Mr. Shadow“, ktorá bola bola inšpirovaná tvorbou amerických skladateľov. Umelá inteligencia ako-takú pomoc pozemšťanov potrebuje a nie je schopná vytvoriť pieseň samostatne. Sony pri tvorbe skladieb spolupracovalo s francúzskym skladateľom Benoîtom Carrém, ktorý sa postaral o ďalšiu úpravu.

Čítajte aj: Flinstonovci z doby kamennej oslavujú: Fredove yabadabadoo poznáme 56 rokov

Výskumníci zo Sony použili softvér spoločnosti Flow Machines na analýzu databázy 13-tisíc skladieb z rôznych žánrov z celého sveta.

Umelá inteligencia na základe zadaných parametrov vytvorila vlastnú skladbu. Softvér vytvoril melódie a Benoît Carré potom zložil ucelenú skladbu a napísal aj text.

Daddy's Car nie je prvá skladba Flow Machines. Pred niekoľkými rokmi Sony publikovalo viac džezových skladieb vytvorených pomocou rovnakého softvéru. V roku 2017 plánuje dokonca vydať kompletný album generovaný umelou inteligenciou.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM