Katarína Jankeje Od Vás

VIDEO: Obzrite sa do minulosti vďaka unikátnym záberom z Duchonky!

Láska k rodine, k rodnému kraju či samotnému životu. To všetko je zachytené na viacerých videách, ktoré boli natočené pred 40 rokmi v obľúbenej lokalite Duchonka.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Obzrite sa do minulosti vďaka unikátnym záberom z Duchonky!
Zdroj: YouTube.com

Z času na čas sa objaví na internete veľký poklad vo forme zachytených spomienok na časy minulé. Jedným takýmto menším zázrakom sú videá voľných chvíľ jednej spokojnej rodiny natočené na Duchonke, ktoré vznikli v prvej polovici 70. rokov. Dobové letné dovolenky či zimné korčuľovanie na zamrznutej vode sú dnes prekrásnou spomienkou na časy, keď sa do zahraničia cestovať nemohlo. Ako sa pre náš portál vyjadril autor videí Jozef Čižmárik: „Myslím, že sme žili v krásnej dobe, až na to, že sa nedalo cestovať a spoznávať cudzinu. Boli sme jednoducho uzatvorení za ostnatým drôtom. Prvýkrát so m to videl, keď sme cestovali v roku 1985 na Sicíliu a z vlaku do Viedne bolo vidieť to naše pohraničie. Mladí to nepoznajú a myslím, že už aj dnešný človek to berie ako samozrejmosť, že tu platí totálna sloboda cestovania.“

Boli to krásne časy

A na čo presne s takou láskou, ktorú pretavil aj do unikátnych videí, pán Čižmárik spomína? „V 80-tich rokoch sme spolu s manželkou cez letné prázdniny požičiavali člnky na jazere a preto aj naše deti a ich detstvo bolo na našej krásnej Duchonke. Boli to krásne časy. Zimu sme tiež trávili pokiaľ nám to čas dovoľoval na našej chate, ktorú sme nadobudli v 70. rokoch. Deti v zime na zamrznutom jazere korčuľovali, hrali hokej s kamarátmi alebo sánkovali, snehu bývalo až po kolená,“ vracia sa do minulosti autor videí.

Oživenie po desiatkach rokoch

Vďaka modernej dobre môžeme spomienky jednej šťastnej topoľčianskej rodiny sledovať online. Pán Čižmárik sa totiž rozhodol prinavrátiť starým záberom život aj formou digitalizácie. „Bolo to v čase hlbokého socializmu a mňa ako mladého človeka zaujímala práca s filmom a preto som si zaopatril kameru Admiru 8 mm a natáčal som príležitostne filmy. V tej dobe to bolo náročné, šlo to do peňazí. Ale koníček bol koníček. Až po páde železnej opony, keď nastal čas počítačov, som tieto 8mm filmy zoskenoval a zdigitalizoval až vznikli takéto krátke šoty z rôznych podujatí a významných výročí,“ spomína pán Čižmárik.

Zaspomínajte na minulosť s naozaj unikátnymi zábermi na „starú“ Duchonku.

Foto: Youtube

Video: Jozef Čižmárik

Unikátne videá z  Duchonky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM