Katarína Jankeje Rôzne

VIDEO: Zaspomínajte si na zlaté roky Duchonky, vychytenej lokality socializmu!

V nedeľu sme si pripomenuli 25. výročie pádu Berlínskeho múru. Zaspomínali sme si preto na tradičnú dovolenku a s ňou spojené zlaté roky Duchonky s Jozefom Čižmárikom, ktorý jej s láskou venoval kus svojho života.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Zaspomínajte si na zlaté roky Duchonky, vychytenej lokality socializmu!
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z najvyhľadáva­nejším miest v našom okolí v dobe socializmu bola Duchonka. „Duchonka bola v tom období rajom pre občanov Českej republiky najmä z oblasti Ostravy, tam baníci zarábali pomerne slušne na tú dobu a mohli si preto aj dovoliť lepšiu dovolenku. Ľudia chatovali, stanovali alebo bývali v bunkách ako aj v karavanoch,“ prezrádza nám Jozef Čižmárik, ktorý okrem trávenia času na vlastnej chate požičiaval dovolenkárom cez letné sezóny loďky a vodné bicykle.

Koncerty, kino, diskotéky

Duchonka ponúkala svojim návštevníkom aj veľké možnosti v kultúrnom vyžití. „Myslím, že to bola pomerne slušná dovolenka. Mali sme tu v podstate všetko od kúpania, zábavy až po spoločenské a kultúrne vyžitie, nakoľko v amfiteátri sa každý večer premietalo kino, filmy a neskôr večer sa konali diskotéky ako aj iné spoločenské akcie. Pamätám si napríklad na koncerty skupín Elán a Olympic. Skrátka sa tu kulturne žilo.

Hodina za 5 korún

Medzi tradičné aktivity vtedajšej dovolenky patrilo aj vychutnávanie dobrého počasia na loďkách. Pán Čižmárik spolu s manželkou požičiaval niekoľko rokov na jazere Duchonka člnky a vodné bicykle. Keďže učiteľské platy neboli vysoké, takto si mohli privyrobiť. „Vykonávali sme to preto, že sme tam mali chatu a potom potrebovali sme si privyrobiť zopár korún na prilepšenie, vtedajšie platy učiteľov boli veľmi malé a nepostačovali na pokrytie skvalitnenia života. Vypožičanie loďky pre 5–6 osôb na hodinu stalo 5 korún + 0,50 halierov za každú vypožičanú záchrannú vestu. Požičiavali sme aj vodné bicykle za 8 korún na hodinu,“ spomína pán Čižmárik.

Ľudia sa kúpali aj cez zákaz

Kvalita vody na Duchonke bola aj vtedy otázna. Ako ďalej prezrádza pán Čižmárik: „Čo sa týka čistoty vody tak v hlavnom období a návale bola voda silne znečistená močovinou a vyskytovali sa tam na hladine riasy a sinice a preto aj hygienik okresu zakázal kúpanie. Ľudia však na to nedbali a kúpali sa aj tak, hoci keď vyšli z vody tak riasy mali na sebe a na plavkách. V začiatku sezony bývala voda čistá a vhodná aj na kúpanie.

Pán Čižmárik okrem požičiavaniu lodiek venoval svoj čas aj natáčaniu letných dní na Duchonke, pozrite si unikátne momenty vo videách!

Foto: Staré Topoľčany

Video: Jozef Čižmárik

Dovolenka v socializme
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM