Dávid Hrdý Správy

Vykupovanie kovového šrotu: MŽP plánuje jeho úplný zákaz

Množiace sa krádeže farebných kovov donútili Ministerstvo životného prostredia k radikálnemu kroku. Pripravovaným zákonom chce úplne zakázať výkup odpadu z farebných kovov od fyzických osôb

Ilustračný obrázok k článku Vykupovanie kovového šrotu: MŽP plánuje jeho úplný zákaz
Zdroj: TASR

Ministerstvo životného prostredia sa tak rozhodlo po tom, ako sa začali množiť krádeže kanalizačných poklopov, transformátorov, káblov či pamätných tabúľ. Najmä krádeže kanalizačných poklopov boli príčinami viacerých úrazov a „tragédií“::http://nitra.dnes24.sk/…aloch-134938. Minister životného prostredia taktiež pripomenul čísla policajných štatistík z roku 2011, ktoré hovoria o 1500 krádežiach farebných kovov s celkovou škodou 3,5 milióna EUR.

Uvedomujem si, že to bude veľký zásah do fungovania niektorých skupín obyvateľstva, ale 80 percent kovového odpadu, ktorý je vykúpený v zberniach, pochádza z trestnej činnosti. A my chceme takejto trestnej činnosti zabrániť tým, že nedáme možnosť ľudom, aby mohli odniesť kovový odpad do zberne a týmto spôsobom získavať peňažné prostriedky,“ uviedol Peter Žiga, minister životného prostredia.

Zámerom MŽP by sa mala vláda zaoberať do konca júna. Paragrafové znenie by malo MŽP predložiť do konca roka. Po prípadnom schválení by ľudia nemohli speňažiť kovový šrot, zbaviť sa ho budú môcť bezplatne v zberných dvoroch v obciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM