Rastislav Búgel Správy Samospráva

Výrub stromov na Ulici mieru: Alej má viac ako 50 rokov

Ulica mieru zmení svoj šat. Mesto požiadalo o výrub drevín.

Ilustračný obrázok k článku Výrub stromov na Ulici mieru: Alej má viac ako 50 rokov
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Topoľčianska radnica odsúhlasila výrub stromov na ulici Mieru. Požiadalo oň samotné mesto. Stalo sa tak na základe zdravotného stavu predmetných drevín. „Dreviny rastú v uličnej aleji, väčšina posudzovaných drevín je v období starnutia, kde degeneratívne procesy výrazne prevládajú nad rastovými, prevládajú rozkladné procesy drevokaznými hubami. Na kmeňoch sa nachádzajú poškodenia (dutiny) a glejotok. Dutiny v kmeňoch a dutiny v korunách stromov, zamokajúcou zrážkovou vodou podporujú rozvoj hnilobných procesov, čo je príčinou zhoršenej stability stromov a dochádza k bezprostrednému ohrozeniu životu a zdravia ľudí a majetku,“ informuje mesto Topoľčany na svojom webe.

Na základe oprávnenej žiadosti a zlého stavu drevín bol vydaný súhlas o výrube.

Ako informuje mesto, jedná sa o obnovu uličnej aleje, ktorá má viac ako 50 rokov. „Pri obnove uličných alejí sa postupuje celkovou výmenou, výrub bude uskutočnený na dve etapy, pričom druhá sa uskutoční na konci roka. V rozhodnutí o výrube bola určená náhradná výsadba,“ informuje topoľčianska radnica na svojom webe.

A čo máme rozumieť pod pojmom náhradná výsadba? Mesto nahradí vyrúbané dreviny 300 ks kríkov a 40 ks drevín. „Stromy budú nahradené len jednou stranou ulice, z dôvodu jestvujúceho plynového vedenia, na opačnej strane ulice budú vysadené kríky,“ informuje mesto Topoľčany.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM