Katarína Jankeje Rôzne

Začalo to tortou pre dcérku: ROZHOVOR s Katkou, ktorej sladké umenie očarilo Topoľčancov

Vyštudovala síce iný obor, no láska k cukrovinkám a pečeniu si ju predsa našla. Dnes Katka Franková svojou šikovnosťou a kreativitou očaruje stále viac Topoľčancov.

Ilustračný obrázok k článku Začalo to tortou pre dcérku: ROZHOVOR s Katkou, ktorej sladké umenie očarilo Topoľčancov
Zdroj: Dnes24.sk

Katarína Franková z Topoľčian sa dostala k pečeniu cukroviniek náhodou. Ako nám prezradila, všetko to začalo pri príprave narodeninovej torty pre svoju jednoročnú dcérku. Z jednorazovej záležitosti sa stal koníček, ktorému Katka venuje stále viac času. A výsledok stojí rozhodne za to.

Koľko času zaberie príprava, pečenie a samotné zdobenie torty?

Je to rôzne, niekedy aj celý týždeň, niektoré ozdoby treba pripraviť v predstihu, no dá sa to stihnúť aj rýchlejšie, samozrejme záleží od veľkosti a zložitosti torty.

Pri tvorbe vychádzate výhradne zo želaní klientov, alebo prichádzate aj s vlastnými nápadmi?

Ak má zákazník predstavu, tak sa snažím tvoriť podľa neho, aj keď vždy mám nutkanie tam niečo pridať, alebo upraviť podľa seba (smiech). No priznám sa, najradšej mám, keď dostanem voľnú ruku, čo býva pomerne často.

Aké rôzne typy a podoby tort a koláčov ste už vytvorili?

Rôzne zákusky, mini tortičky, klasické torty, svadobné, detské, cupcake torty ci makronkové torty. Čo sa týka samotných podôb, napríklad tortu v tvare motorkárskej prilby, tortu s množstvom hríbov na vrchu, alebo napríklad makronky v podobe lienok.

Aký je Váš najobľúbenejší koláč, zákusok, prípadne čo najradšej tvoríte?

Jednoznačne už spomenuté makronky – macarons, je to moja vášeň, možno preto, že trvalo veľmi dlho, kým som pochopila ako na to (smiech). Dá sa s nimi stále pracovať, či už vylepšovať, alebo použiť ich v rôznych podobách.

Existuje nejaký súčasný trend v zdobení, chutiach?

Trendom je menej umelých poťahových hmôt, takzvané „nahé torty“, viac ovocia, živé kvety, jedlé čipky, cupcakes torty, či macarons torty,

Aké najzaujímavejšie želania klientov ste už realizovali?

Pre mňa najzaujímavejší bol svadobný sladký bar, ktorý bol poňatý v ľudovom štýle – maková torta, mrkvové koláčiky, tvarohové plnky a podobne.

Začína silnieť doba zdravého životného štýlu, odrazilo sa to aj na požiadavkách klientov?

Áno odrazilo, mávam málo objednávok na torty so spomínanou poťahovou hmotou. Do popredia jednoznačne idú torty zdobene ovocím, kvalitnou čokoládou, krémom, obľúbené sú bezlepkové torty, či koláčiky. Trendom je tiež menej cukru, respektíve používanie jeho náhrad.

Fotky sladkých výtvoroch nájdete v našej fotogalérií.

Foto: Katarína Franková

Sladké umenie Katky z Topoľčian
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM