Zápach a extrémne teplo: Hnojenie obťažuje Topoľčancov

Od občanov sme dostali viacero podnetov o šíriacom zápachu. Niektorí ho pokladajú za neznesiteľný. Ten pochádza z hnojenia pôdy poľnohospodárskymi subjektmi. Ako to teda vlastne so zápachom je?

Dávid Hrdý
Ilustračný obrázok k článku Zápach a extrémne teplo: Hnojenie obťažuje Topoľčancov
Zdroj: Webnoviny.sk

Extrémne horúčavy a zápach

Extrémne teplo ešte výrazný zápach znásobuje. Poľnohospodári práve v tomto období prihnojujú pôdu.“Chcel by som sa opýtať. Neviete prosím niekto, z čoho pochádza ten nepríjemný zápach v meste ? Však sa to nedá dýchať“, pýta sa náš čitateľ Róbert.

Zápach sa nešíri len okolitými obcami, ale i Topoľčanmi. Ľudia zápach cítia na sídlisku „F“ či na Juhu. Pýtajú sa, prečo sa musí hnojiť práve v časoch najväčších horúčav. „Ludia kvôli teplu ťažko dýchajú, potrebujú vetrať a nemôžu, lebo smrad je neznesiteľný!!! Navyše človek sa potí a preto stále musí aj prať, a vďaka smradu sa nedá ani prádlo vonku sušiť, lebo cele napáchne“ napísala nám čitateľka Jana.

Hnojenie je každý rok

Obrátili sme sa teda na Mesto Topoľčany, konkrétne na Zdenku Švajdleníkovú z odboru výstavby, životného prostredia a vyvlastňovacieho konania. Podľa nej hnojenie je každoročná bežná činnosť roľníkov. „Jedná sa o normálny postup roľníkov, nemusia to byť len družstevníci, ale aj súkromne hospodáriaci roľníci alebo drobní roľníci. Po zbere úrody vždy roľník pripravoval pôdu na novú úrodu, je to normálny agrotechnický postup a robí sa to vždy v tomto období“ napísala nám.

Podľa Zdenky Švajdleníkovej je chov dobytka na Slovensku na ústupe, maštaľný hnoj sa musel nahradiť tým umelým. Hnojenie zahŕňa celú škálu úkonov, kým sa hnojivo zapracuje do pôdy.

Môže zasiahnuť mesto?

Aké má teda v tomto kompetencie Mesto Topoľčany? „Mesto nemá právomoci toto hnojenie ovplyvniť. Kontrolu nad hnojením môže vykonať Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky Bratislava, stredisko Veľké Ripňany. Niekedy sa do tohto zapájal aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Topoľčany, ale ten tvoril len medzičlánok medzi občanmi a ÚKSÚP Bratislava“, odpovedala Zdenka Švajdleníková.

Takže zrejme sa budeme musieť obrniť veľkou dávkou trpezlivosti. Proces hnojenia je nevyhnutný pre pestovanie surovín na výrobu základných potravín. Takýto zápach je citeľný aj v iných mestách Slovenska, kde roľníci hnoja pôdu. Podľa Zdenky Švajdleníkovej je hnojenie v Topoľčanoch každoročný problém a roľníci si robia iba svoju prácu. Šírenie zápachu bohužiaľ komplikujú extrémne teploty.

Téme sa budeme venovať aj naďalej. Oslovili sme fytoinšpektorku z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, Ing. Alenu Škuciovú a naše dotazy sme zaslali aj na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. Na ich odpovede čakáme. Sledujte naše spravodajstvo!

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame