Katarína Jankeje Rôzne

Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Topoľčanmi a v akom čase?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Topoľčanoch čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde?

Ilustračný obrázok k článku Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Topoľčanmi a v akom čase?
Zdroj: TASR

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už o pár dní. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako. Ako to bude u nás, pre portál Topoľčany24 vysvetlil Valentín Korinek z Hvezdárne Malé Bielice.

Úplne zatmenia na Faerských ostrovoch

Ako nám vysvetlil, nie odvšadiaľ sa dá tento prírodný úkaz vidieť rovnako. Kým niekde nastane úplná tma, inde si ľudia zatmenie bez upozornenia hvezdárov ani nemusia všimnúť. „Ako úplné bude zatmenie pozorovateľné v Severnom mori, predovšetkým na Faerských ostrovoch.“

Na území Slovenska teda zažijeme čiastočné zatmenie, slnko v piatok 20. marca vyjde pred 6 hodinou ráno. „Prvý kontakt mesačného kotúča nastane až o 9 hodine 39 minúte. Mesiac v tomto okamžiku začne zakrývať naše Slnko z ľavého horného okraja. Maximálna fáza úkazu prekryje viac ako 73 percent slnečného priemeru nastane o 10 hodine 48 minúte. Slnko do tej doby vystúpi do výšky 37° nad juhovýchodným obzorom,“ informoval Korinek.

V piatok uvidíme aj Venušu

Úkaz uvidíme v celom priebehu a maximálna fáza zatmenia prebehne pomerne vysoko, viac ako 35° nad obzorom.

„V tejto dobe môžeme skúsiť nájsť na oblohe asi 33° východne od Slnka planétu Venušu, ktorá by za dobrých podmienok mohla byť viditeľná aj bez ďalekohľadu. Po maxime sa Mesiac začne pomaly posúvať k ľavému hornému okraju, kde sa o 12. hodine odpúta od Slnka.“

Čoho sa vyvarovat?

Ojedinelý jav by ste si nemali nechať ujsť, ako nám prezradil Korinek najbližšie zatmenie Slnka bude až v júni 2021 a Mesiaca na konci januára v roku 2018. „Úkaz je možné pozorovať s použitím filtra, v podobe veľmi tmavého skla, zváračské sklo je najvhodnejšie." A čo vôbec nerobiť? „Nedívať sa na úkaz slnečnými okuliarmi, a už vôbec nie voľným okom. Môžete si poškodiť zrak.“

Hvezdáreň pri tejto príležitosti organizuje pozorovania pre verejnosť pomocou prenosných slnečných ďalekohľadov a to hneď na dvoch miestach – na terase hvezdárne v Malých Bieliciach a na námestí v Partizánskom, kde si záujemcovia budú môcť zakúpiť špeciálne okuliare. Na oboch miestach sa návštevníkom budú venovať odborní pracovníci hvezdárne.

Máte v pláne aj vy si zvečniť toto neobyčajné divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Chystáte sa zatmenie v Topoľčanoch či v okolí zaznamenať? Zašlite nám vaše zábery na mailovú adresu jankeje@global24.sk a podeľte sa o ne s ostatnými.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM