Katarína Jankeje Rôzne

Žiaci základnej školy zvíťazili v juniorskej súťaži iKid: Navštívili Dublin i firmu Google!

Obrovský úspech zažili siedmaci základnej školy. Po výhre v projekte iKid zameranom na podnikanie, sa mladí kreatívci dočkali návštevy Írskeho veľvyslanectva či prehliadky Dublinu. Navštívili dokonca aj firmu Google.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci základnej školy zvíťazili v juniorskej súťaži iKid: Navštívili  Dublin i firmu Google!
Zdroj: Dnes24.sk

Námaha, tímová práca vo svojom voľnom čase sa vie vyplatiť. Potvrdili to aj žiaci Základnej školy v Bošanoch. Tí sa stali absolútnymi víťazmi juniorského startupu iKid. Podstatou súťaže pre deti do 14 rokov je nájsť problém, s ktorým sa stretávajú takmer každý deň a vymyslieť naň efektívne podnikateľské riešenie. To však nie je všetko, ako každý produkt, aj tieto súťažné museli mať reálny prototyp. Žiaci ho dokonca museli prezentovať s možnosťou predaja na trhu. Skupinke piatich siedmakov sa to všetko dokonale podarilo.

Prídavná polička k lavici

Ich podnikateľský nápad s názvom SPACE+ rieši problém takmer všetkých detí. A je pritom tak jednoduchý. Extra pripevniteľná polička ponúka viacej priestoru žiakom v rámci školských lavíc. „Naším produktom je prídavná polička na školskú lavicu, uplatnenie by našla aj v kancelárskych priestoroch. Dajú sa na ňu odložiť školské pomôcky. Je na nej stojan na fľašu, odkladací priestor na perá, kalkulačka, pohár na vodu, prídavné svetielko. Poličkou sme si chceli rozšíriť priestor, pretože ako žiaci vieme, že ho je na lavici nedostatok,“ vysvetlila nám Lenka, jedna z úspešných žiačok.

S nápadom ako aj jeho realizáciou pomáhali viacerí pedagogickí pracovníci. „S deťmi sme pracovali veľa mimo vyučovania. Boli to neformálne stretnutia. Snažili sme sa, aby nás vnímali ako partnerov, ktorí ich usmernia, pomôžu pri rozhodovaní, organizačne zabezpečia návštevu podniku, výrobu produktu. Žiaci zistili, na koho sa môžu najviac spoľahnúť. Získali skúsenosti, ktoré určite využijú,“ prezradila učiteľka Základnej školy v Bošanoch Štefánia Šprochová.

Získali mnoho skúseností

Výzva to nebola len pre deti, ale aj pre pedagogičky. Ako pokračuje Šprochová: „Zaujímavé pre nás bolo porovnávanie s konkurenciou. V škole je to skôr o teórii a povinnostiach, kým v projekte sa žiaci mohli venovať tomu, čo ich zaujíma. Účasť v projekte je dobrovoľná, žiaci však vedeli, že môžu uspieť len vtedy, ak sa budú projektu naozaj venovať. Samozrejme, veľkou motiváciou pre žiakov bola túžba zvíťaziť a dostať sa do Dublinu.“

Navštívili Dublin i Google

Mladých víťazov s učiteľmi a rodinami potešilo pozvanie do Bratislavy na Írske veľvyslanectvo, ktoré prebehlo v septembri. „Na ambasáde vládla príjemná atmosféra, pani veľvyslankyňa všetkých milo privítala, pripravenú mala prezentáciu o Írsku. Slovami chvály nešetril na adresu našich žiakov i školy Kenneth Ryan, zakladateľ projektu. Naši školáci na ambasáde opäť prezentovali svoj projekt, prítomné boli i médiá, žiaci im odpovedali na množstvo otázok,“ opisuje pedagogička.

Asi to najlákavejšou odmenou však bol výlet do Dublinu, špeciálne do známeho Googlu. „Absolvovali sme hop on hop off prehliadku Dublinu. Naj zážitok bola rozhodne návšteva Googlu. Okrem toho žiaci cestovali vlakom na polostrov Howth, ochutnali írske jedlá, zažili atmosféru večerného Dublinu, urobili drobné nákupy,“ informuje Šprochová. Rozlúčku s metropolou Írska bošianski školáci absolvovali na Slovenskej ambasáde, kde sa stretli so slovenskými žiakmi z írskych škôl.

Nákup je reálny

"Zistili sme, že na Slovensku je približne 460 000 žiakov základných a 81 000 žiakov stredných škôl, čo je spolu 540 000 žiakov Slovenska. V prípade, ak by každá škola zakúpila každému žiakovi jednu poličku SPACE+, tak pri zákl. výbave by sme zarobili 1 620 000€. Pri plnej výbave by bol zisk 9 190 000€. Avšak vieme, že školy nemajú dostatok financií na zaplatenie. My máme riešenie aj na toto. Chceme navrhnúť veľkým spoločnostiam, aby pomohli zaplatiť školám SPACE+ a oni si môžu dať svoje logo na výrobok a tým si spraviť reklamu,“ navrhujú mladí podnikatelia.

Foto: Štefánia Šprochová

Víťazi iKid startupu navštívili Google
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM