Rastislav Búgel Kultúra

23. ročník Divadelnej Nitry sa blíži: Obľúbený festival bude provokovať

Obľúbený divadelný festival v Nitre napíše už svoju 23.kapitolu. Pripraviť sa musíme na poriadne nabitý program.

Ilustračný obrázok k článku 23. ročník Divadelnej Nitry sa blíži: Obľúbený festival bude provokovať
Zdroj: Dnes24.sk

Gejzír divadelných fantázií, bláznivé panoptikum sklerotickej Európy, intímnu správu o jednom desaťročí, príbeh z pekla i očistca aj výkrik do svetiel žiariaceho kapitalizmu prinesie na scénu Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra. Mottom 23. ročníka bude otázka Načo umenie?, ktorá vnesie do programu dávku provokatívnosti a inovatívnosti.

Poriadna zábava

Hlavný festivalový program ponúkne divákom desať inscenácií uznávaných tvorcov z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska. Divadelnú Nitru 2014 otvorí 26. septembra unikátna inscenácia Bez názvu č. 1/Opera Herberta Fritscha z dielne legendárneho berlínskeho súboru Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin, ktorý sa do Nitry vracia po desiatich rokoch. Tentoraz do mesta pod Zoborom zavíta pod vedením európskej divadelnej hviezdy, niekdajšieho extravagantného herca a dnes uznávaného režiséra Herberta Fritscha a originálnu komickú operu tu uvedie v medzinárodnej premiére. V gejzíre divadelných fantázií nájde divák rôznorodé prvky – od humoru Charlieho Chaplina a nemej filmovej grotesky, cez francúzsku pantomímu až po varieté a videoart.

Prepíše históriu

Maďarskí divadelníci pod vedením Bélu Pintéra, ktorý už na festivale dvakrát úspešne hosťoval, prinesú na nitrianske dosky provokatívnu inscenáciu Cisárska TV, Uhorsko. Vtipná politická fraška si berie na mušku maďarské, ale vlastne aj slovenské dejiny, a to prostredníctvom príbehu mladej ženy, ktorá sa vďaka hypnóze vyberie do histórie, aby ju nechtiac prepísala. Originálnym humorom a režijným spracovaním, v ktorom sám Béla Pintér hrá velikána literatúry Sándora Petöfiho, si nezávislý súbor vystrelil z maďarských nacionalistov a nastavil tak zrkadlo politickej moci – či už tej v 19. alebo v 21. storočí.

ŠtB znemožnila tvorbu

Slávne pražské Divadlo Na zábradlí, ktoré vystúpi na Divadelnej Nitre už po desiaty raz, prinesie Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J., ktoré majú na konte aj prestížne ocenenia za najlepšiu inscenáciu minulého roka. Kultový denník filmového režiséra a scenáristu Pavla Juráčka, jedného z predstaviteľov československej Novej vlny, generačného súpútnika Miloša Formana či Jiřího Menzla, prináša výpoveď človeka, ktorý je v konflikte s pravidlami doby, ale aj s vlastnou bohémskou povahou, a ktorému ŠtB znemožnila jeho filmovú tvorbu.

Medzinárodný úspech

Dvojica legendárnych slovinských divadelníkov, choreograf Iztok Kovač a režisér a performer Janez Janša, prichádza do Nitry, aby v inscenácii Sokol! priblížila svoje úvahy o kráse tanca, starnutí tela a zmysle umenia. Významné osobnosti slovinskej performatívnej scény, v súčasnosti päťdesiatnici, sa vracajú ku kultovému sólo predstaveniu Iztoka Kovača Ako chytiť sokola, ktoré v roku 1991 etablovalo slovinský súčasný tanec na medzinárodnej scé­ne.

Problémy sveta pohľadom mačky

Päticu zahraničných inscenácií uzatvára Pálenie kníh belgického performera, spisovateľa a dramatika Pietra De Buyssera, ktorý na scéne predvedie mozaiku aktuálnych problémov: zahltenosť sveta informáciami, krízu kapitalizmu, rastúcu nezamestnanosť, nespokojnosť mladých ľudí – a to všetko z pohľadu mačky!

Aj s domácimi tvorcami

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Slovenské inscenácie tento rok vyberal do programu festivalom oslovený kurátor – režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský. Festivalovým divákom ponúkne Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia zo Slovenského komorného divadla Martin, Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, Kapitál z bratislavského Divadla Aréna, Svedectvo krvi z Činohry štátneho divadla Košice a Potkany z dielne svojho domovského divadla.

Rôzne podoby umenia

„Umenie je na všetko, vie vyprovokovať, vie prinútiť k zamysleniu, poskytnúť útechu, zábavu. Myslím, že by sme boli krajší, lepší – duchovne, charakterom – keby sme sa viac venovali umeniu. Podtitul, alebo motto festivalu Načo umenie? je provokatívna otázka, potrebujeme ho alebo načo vlastne je. Pýtame sa, provokujeme, a chceme ukázať umenie v rôznych podobách. Tí, ktorí prídu do Nitry, sa môžu tešiť na rôzne podoby umenia,“ povedala riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM