Katarína Jankeje Rôzne

VIDEO: 25. výročie nežnej revolúcie v Topoľčanoch, na námestí sa zišla hŕstka občanov!

Tento rok sme si pripomenuli 25 rokov od pádu socializmu v našej krajine. Podujatie s premietaním dobových záberov pritiahlo iba hŕstku pamätníkov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: 25. výročie nežnej revolúcie v Topoľčanoch, na námestí sa zišla hŕstka občanov!
Foto: Katarína Jankeje

November 1989 bol zlomovým momentom nielen pre Slovensko. Topoľčany sa k výzve občianskej iniciatívy VPN pripojili o pár dní, na námestí sa na konci novembra a v priebehu decembra schádzali tisíce ľudí, ktorí neboli spokojní s nastavením spoločnosti a požadovali zmenu.

Výročie udalosti pritiahlo na námestie M. R. Štefánika iba pár desiatok ľudí. Medzi nimi nechýbal ani vtedajší člen občianskej iniciatívy Július Krajčík: „Na námestí sa pravidelne každý rok stretávajú ľudia, najmä aktéri týchto udalostí, tento rok nebol výnimkou.“ Ako ďalej uviedol, Tríbečské osvetové stredisko v Topoľčanoch na spomienkový večer pri príležitosti 25. výročia pripravilo jednak výstavu dobových záberov, jednak premietanie videí. „Tých fotografií nie je veľa, je to skôr ukážka, nakoľko sa nám podarilo zdigitalizovať zatiaľ iba jednu časť. Rovnako sa nám podarilo dostať do DVD bývalé VHS záznamy, ktoré sa natáčali v novembri a decembri 89 i v roku 1990,“ informoval riaditeľ osvetového strediska.

25. výročie pádu socializmu si pripomenul aj Karol Zaťko, jeden z dôležitých aktérov revolúcie v našom meste: "Práve dnes mi písal syn, že síce mal vtedy štyri roky aj tak si na tieto udalostí spomína a že je na mňa hrdý. Mňa len mrzí, že sa nedotiahlo vtedy všetko k takej skutočnej demokracii. Budúcnosť je na mladých, aby situáciu vylepšili a aby im bolo lepšie.“ A ako hodnotil slabú účasť spomienkového podujatia? „Bohužiaľ sme takí, Slováci idú do ulíc až, keď je veľmi zle. Síce súcitiť s osudom iných vieme, ale zapojiť sa nám už nie je tak vlastné,“ dodal poslanec.

Ak ste sa nemohli zúčastniť, ukážky zo záznamov nájdete v našom článku: VIDEO: Pozrite si unikátne zdigitalizované zábery z revolúcie v Topoľčanoch

25. výročie nežnej revolúcie v Topoľčanoch
2
Galéria
25. výročie nežnej revolúcie v Topoľčanoch
8
Galéria
Foto: Katarína Jankeje
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM